Sf. Maslu în prezența moaștelor Sf. Dimitrie: Iubirea de Dumnezeu trece prin iubirea de semeni, spune PS Paisie Sinaitul

„Noi, creștinii, suntem chemați să-L imităm pe pe Hristos în dăruirea de sine spre binele oamenilor”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie duminică seară. „Ca și Dumnezeu, Bunul Samarinean nu ține cont de etnie, de bariere rasiale, politice ori religioase. De aceea s-a spus că iubirea lui Dumnezeu trece în mod necesar prin iubirea semenilor noștri.”

Episcopul vicar patriarhal a oficiat Taina Sfântului Maslu la Parohia Șerban Vodă din București, în prezența moaștelor Sf. Dimitrie cel Nou, purtate duminică în pelerinaj prin comunitățile din Protoieria Sector 4 Capitală.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat prima Evanghelie care se citește la această slujbă.

A cunoaște și a pune în practică

„Și astăzi suntem tentați de multe ori să nu socotim aproapele nostru decât pe cei din familia noastră”, a spus ierarhul despre întrebarea învățătorului de lege care voia să știe cine este aproapele său.

„Iisus Domnul nu-i oferă o știință nouă, ci îi spune doar să facă ceea ce deja cunoaște. Atunci când l-a întrebat: Ce este scris în Lege, cum citești?, învățătorul a răspuns foarte la obiect: Să iubești pe Domnul Dumnezeu tău din tot sufletul tău, din toată inima ta, și pe aproapele tău ca pe tine însuți”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

„Iar Hristos Domnul i-a spus: Știi totul. Însă, atâta timp cât nu pui în practică, știința aceasta nu-ți folosește la nimic. Este inutilă ca o monedă care este scoasă din circulație.”

„Cunoașterea creștină a Legii, a îndatoririlor, a poruncilor lui Dumnezeu nu se reduce la a ști ceva, ci la a trăi ceea ce deja știm”, a subliniat ierarhul. „Adevărații ucenici ai lui Hristos nu fac paradă din cunoașterea legii, ci ei știu, tac și fac. Acționează după cum i-a învățat Hristos Domnul.”

PS Paisie Sinaitul a oficiat Taina Sf. Maslu duminică, 14 aprilie 2024, la Parohia Șerban Vodă, în cadrul pelerinajului cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou în Protoieria Sector 4 Capitală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„În ipostaza celui căzut între tâlhari putem fi și noi adeseori în această viață. Suntem căzuți, de multe ori răniți de răutățile altora sau de păcatele noastre, așteptând pe Bunul Samarinean să lege și să ne vindece rănile noastre”, a continuat episcopul vicar patriarhal.

Să ne identificăm cu Bunul Samarinean

„Însă, cheia acestei prime Evanghelii din rânduiala Tainei Sf. Maslu este că ea ne cheamă să ne identificăm cu Samarineanul milostiv, nu cu cel căzut între tâlhari.”

„Așadar, Evanghelia ne cheamă la milostenie, ne cheamă la fapte bune, arătându-ne că tot omul aflat în nevoi este socotit de Dumnezeu drept aproapele nostru. Să urmăm, așadar, Pilda Samarineanului milostiv și să ne aplecăm și noi cu dragoste asupra semenilor noștri, să îi slujim cu toată puterea noastră, veghind la refacerea lor cu mila noastră și cu răbdarea noastră, cu ajutorul nostru.”

„Să avem disponibilitatea de a-l ajuta pe cel oropsit, pe cel necăjit, nu doar pe moment și apoi să-l abandonăm unde era. Ci să ne îngrijim de el, să-l cercetăm, să nu -l uităm. Să avem cu toții iubire de samarinean milostiv! Așa să ne ajute Dumnezeu!” a îndemnat ierarhul.

Numeroși credincioși din Sectorul 4 al Bucureștilor au participat duminică, 14 aprilie 2024, la Sf. Maslu oficiat de PS Paisie Sinaitul la Parohia Șerban Vodă. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Anul acesta este dedicat în Biserica Ortodoxă Română pastorației și îngrijirii bolnavilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, când a fixat această temă, a spus că nu este suficientă doar pastorația bolnavilor, așa cum imediat ne-ar veni nouă, ca preoți, la îndemână, ci este necesară și îngrijirea bolnavilor”, a mai subliniat Preasfinția Sa.

„Aceasta arată că nu este suficientă doar lucrarea noastră, a preoților, care-i păstorim pe credincioșii sănătoși și pe cei bolnavi, ci este nevoie de o conlucrare a noastră cu medici, cu oameni care au în grija lor sănătatea oamenilor.”

Opririle din a doua parte a pelerinajului din Sectorul 4

Preasfinția Sa a făcut și un scurt istoric al Parohiei Șerban Vodă, rectitorită de curând pe terenurile domnitorului cu același nume, și a transmit aprecierea Părintelui Patriarh Daniel pentru lucrarea social-filantropică și educațională din această comunitate, în care funcționează și o grădiniță.

În a doua parte a zilei de duminică, moaștele Sf. Dimitrie cel Nou au mai făcut scurte popasuri la mai multe parohii din Sectorul 4 al Capitalei.

Astfel, sfântul a trecut pe la Parohia Cărămidarii de Jos, a cărei biserică este pictată de Dimitrie Belizarie, pictorul Catedralei Patriarhale, pe la Parohia „Sf. Ap. și Ev. Ioan”, care urmează să fie pictată, pe la Parohia Huedin, care desfășoară o susținută lucrare misionară ce implică tinerii, pe la Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din cartierul bucureștean Solaris, unde lucrările de construcție sunt la început de drum, și pe la parohiile Progresul I și III.

Ultima oprire de pe traseu a fost la Parohia Buna Vestire-Belu.

Pelerinajul istoric cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou în Arhiepiscopia Bucureștilor se va încheia cu procesiunile prin Protoieriile Sector 5 și 6 din Capitală, în perioada 20-21 aprilie 2024.


Pelerinajul cu moaștele Sf. Cuv. Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, în toate protoieriile din Arhiepiscopia Bucureștilor este organizat în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor sale la București.

Acest eveniment istoric a fost înscris în Calendarul Ortodox, cu pomenire în data de 13 iulie, iar prima lui sărbătorire va avea loc anul acesta, când la Catedrala Patriarhală din București este prevăzut un program liturgic deosebit și o procesiune cu moaștele sfântului.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente