Sf. Ioanichie cel Nou de la Muscel cinstit la Mănăstirea Negru Vodă, care îi adăpostește moaștele

Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a oficiat luni Sfânta Liturghie la Mănăstirea Negru Vodă, care adăpostește moaștele Sf. Ioanichie cel Nou.

În omilia sa, ierarhul a prezentat pe scurt viața sfântului cuvios, amintind de marea bucurie a muscelenilor de a-l avea aproape pe tainicul rugător din Valea Chiliilor, un loc din zona Muscelului unde numeroși sihaștri au viețuit de-a lungul secolelor.

După liturghie a fost oficiată și slujba parastasului pentru ctitorii și slujitorii mănăstirii.

Sfântul Cuvios Ioanichie cel Nou de la Muscel a trecut la cele veșnice în anul 1638, după 30 de ani petrecuți într-o peșteră aflată pe valea Râului Dâmbovița. A fost descoperit în anul 1944 de Egumenul Pimen Bărbieru al Mănăstirii Cetățuia – Negru Vodă.

Racla cu moaștele întregi ale Sfântului Ioanichie cel Nou de la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel. Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Hotărârea pentru canonizare a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 2008, iar proclamarea locală a canonizării s-a făcut în data de 26 septembrie 2009.

Din data de 20 ianuarie 2013 moaștele sfântului au fost mutate de la Mănăstirea Cetățuia – Negru Vodă la Mănăstirea Negru Vodă din Câmpulung Muscel.

Cuviosul este mărturisit de credincioși ca ocrotitor al familiilor creștine, mijlocitor pentru cei care doresc să nască prunci și tămăduitor al bolnavilor.

Foto credit: Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Comentarii Facebook


Știri recente