Sf. Ioan Botezătorul este ascet, om al dreptății sociale și apărător al unității familiei: Patriarhul Daniel

„Sfântul Ioan Botezătorul este un om al rugăciunii și al postului, al înfrânării. În același timp, este și un om al dreptății sociale, el ia partea celor săraci, celor asupriți, celor marginalizați, celor umiliți și îndeamnă la milostenie, la fapte bune. Dar, în mod deosebit, el apără unitatea familiei”, a spus Patriarhul Daniel marți, când Biserica pomenește Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul.

„Ne îndeamnă să fie cinstită familia și să fie păstrată unitatea ei la orice nivel al societății, nu numai în familia oamenilor simpli, ci și a celor care au ranguri și responsabilități mai mari din societate”, a adăugat Patriarhul României, referindu-se la motivul uciderii lui de către puternicii zilei.

„Sfântul Ioan Botezătorul are o misiune, o chemare deosebită pe care au subliniat-o și unii profeți din Vechiul Testament”, a explicat Preafericirea Sa. „Face parte dintre persoanele alese pentru a sluji în planul de mântuire al lui Dumnezeu în Iisus Hristos.”

„Sfântul Ioan Botezătorul este rod al rugăciunilor părinților săi înaintați în vârstă, Zaharia și Elisabeta, care sufereau mult că nu au un copil și, în cele din urmă, după multă rugăciune și post și milostenie, Arhanghelul Gavriil îi spune lui Zaharia că va avea un fiu și se va numi Ioan”, a adăugat Patriarhul României.

Iohanan înseamnă în limba ebraică Dumnezeu a avut milă. Deci numele de Ioan înseamnă cel miluit, cel agreat sau cel iubit de Dumnezeu. Acest copil se naște și, într-adevăr, se împlinește ceea ce a spus Arhanghelul Gavriil tatălui său, preotului Zaharia.”

În continuare, Părintele Patriarh Daniel a menționat prigoana la care a fost supus Sf. Ioan Botezătorul în fragedă pruncie, fapt care l-a determinat să se refugieze în deșert împreună cu mama lui, precum și viața sa de asceză.

„La vârsta de 30 de ani, când potrivit tradiției iudaice avea dreptul să vorbească în public, a mers în pustia Iordanului și a predicat pocăința și a practicat botezul spre pocăință”, a amintit Preafericirea Sa.

„El avea o predică duhovnicească, spirituală și în același timp una cu un caracter social, deoarece el cerea celor care sunt bogați să dăruiască haine și celor săraci să dăruiască mâncare celor flămânzi, iar soldaților le spunea să nu asuprească pe nimeni, să se mulțumească cu solda lor, și vameșilor le cerea să nu pună taxe sau impozite sau bir mai mult decât permite legea.”

„Deci Sfântul Ioan era un om al rugăciunii, al postului, al înfrânării, dar și al dreptății”, a subliniat Părintele Patriarh Daniel.

„Sfântul Ioan Botezătorul este și mare rugător pentru cei care vor să-și schimbe viața, s-o înnoiască duhovnicește. De aceea, el este considerat și ocrotitor în mod deosebit al călugărilor, ca și Sfântul Proroc Ilie din Vechiul Testament.”

„Ne rugăm lui să ne ajute să ne pocăim, să fim milostivi, să trăim viața în curăție, să apărăm unitatea familiei și dreptatea în societate și a ajuta pe cei neajutorați spre slava Preasfintei Treimi și a noastră mântuire”, a încheiat Patriarhul României.

Sărbători dedicate Sf. Ioan Botezătorul

  • 23 septembrie – Zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul
  • 7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul
  • 24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul
  • 29 august – Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul
  • 24 februarie – Prima și a doua aflare a capului Sfântul Ioan Botezătorul
  • 25 mai – A treia (și ultima) aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.

„Aceste șase zile de pomenire din timpul anului bisericesc dedicate Sfântului Ioan Botezătorul arată popularitatea de care se bucură el în conștiința Bisericii Ortodoxe”, a spus marți Patriarhul Daniel.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente