Sf. Ioachim și Ana, icoană a răbdării, smereniei și nădejdii: PS Timotei la unica parohie din Capitală dedicată lor

„Sf. Părinți Ioachim și Ana reprezintă o icoană a răbdării, a smereniei și a nădejdii că Dumnezeu va asculta rugăciunea lor”, a spus vineri Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la hramul Parohiei Oborul Vechi, unica din Capitală care-i are ca ocrotitori pe părinții Maicii Domnului.

Ierarhul a explicat că Maica Domnului este rodul rugăciunii stăruitoare și plină de credință a părinților ei și că aceștia constituie un model pentru familiile creștine.

„Învățăm din această sărbătoare că, atunci când un om este stăruitor, îndelung răbdător, rugător și milostiv, Dumnezeu îi trimite daruri pe măsură”, a afirmat ierarhul în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii.

„Astfel de familii constituite strălucite modele pentru familiile de astăzi, următoare ale cuvintelor Evangheliei. Atmosfera din această familie a fost dominată de rugăciune. Nu o rugăciune superficială, ci o rugăciune stăruitoare, care a durat vreme îndelungată: jumătate de veac. Noi de mult am fi abandonat”, a subliniat episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Joi, 9 septembrie 2022, PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sf. Liturghie la hramul Parohiei Oborul Vechi, unica din Capitală care-i are ca ocrotitori pe Sf. Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Biserica recomandă fiilor ei să observe cu câtă stăruință s-au rugat aceștia să aibă un prunc și cu câtă ușurătate alți oameni de acum nu doresc să aibă prunci”, a mai remarcat ierarhul.

„Știm ce înseamnă nenașterea de prunci: în primul rând nu aduce binecuvântare asupra unei familii și asupra unui neam. Ne gândim la faptul că, într-o zi, o familie sau mai multe, sau chiar o țară nu-și va mai putea duce mai departe credința și tradiția dacă nu va avea prunci și dacă pe pruncii pe care-i are nu-i va crește în frică de Dumnezeu”, a adăugat Preasfinția Sa.

Ierarhul i-a îndemnat pe persoanele care au fost nevoite să nu aducă pe lume prunci din pricina sănătății sau din alte motive să boteze copii și să facă milostenie, ajutând copii.

Joi, 9 septembrie 2022, PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sf. Liturghie la hramul Parohiei Oborul Vechi, unica din Capitală care-i are ca ocrotitori pe Sf. Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Sf. Părinți Ioachim și Ana îi reprezintă pe acei creștini care iubesc pe Dumnezeu cu toată inima lor. Au fost numiți dumnezeiești și drepți pentru că stăruința lor a fost totală, reprezentând adevărata familie, pe care trebuie să o multiplice în viața lor toți fiii Bisericii”, a mai spus Preasfințitul Părinte Timotei.

„Ne rugăm sfinților Ioachim și Ana să ne dăruiască tăria credinței și rugăciunii lor, să ajute familiile care sunt aproape de Biserică să aibă aceeași rânduială cum au avut-o acești oameni ai lui Dumnezeu: cinstitori de Dumnezeu, rugători, plini de nădejde, buni la inimă, milostivi, pentru ca și acei oameni care vor face asemenea lor să primească daruri bogate de la Dumnezeu, cum au primit sfinții, drepții, dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana”, a încheiat ierarhul.

Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a oficiat joi Sfânta Liturghie la hramul Bisericii „Sf. Părinți Ioachim și Ana” a Parohiei Oborul Vechi din Capitală. I-au fost alături în slujire părintele Mihai Cristian Popescu, Protopopul Sectorului 2 al Capitalei, părintele paroh Ciprian Tudor și alți clerici bucureșteni.

Hramul Parohiei Oborul Vechi a început vineri, 8 septembrie 2022, cu aducerea Icoanei Maicii Domnului Siriaca și purtarea ei în procesiune în jurul bisericii. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Sărbătoarea Sfinților Părinți Ioachim și Ana a debutat la parohie în ajun, când a fost adusă și purtată în procesiune Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului „Siriaca” de la mănăstirea prahoveană Ghighiu.

Numeroși pelerini și credincioși bucureșteni au venit să se închine și să participe la slujbe în perioada hramului.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele paroh Ciprian Tudor i-a mulțumit Preasfințitului Părinte Timotei Prahoveanul, oferindu-i un buchet de flori din partea comunității parohiale.

Parohul a mai spus că, prin icoana sa de la Mănăstirea Ghighiu, Maica Domnului a venit simbolic în casa Părinților ei, prin ale căror rugăciuni comunitatea parohială s‑a dezvoltat armonios pe parcursul ultimilor ani.

Parohul Ciprian Tudor (stânga) joi, 9 septembrie 2022, la hramul Parohiei Oborul Vechi din Capitală. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Aducerea unei icoane făcătoare de minuni a Maicii Domnului la hramul singurei biserici din Capitală închinate Sfinților Ioachim și Ana este o tradiție pentru această comunitate bucureșteană.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente