Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți, cinstit la Mănăstirea Bogdana și la așezământul pe care îl ocrotește

Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, au oficiat luni, la Mănăstirea Bogdana din județul Suceava, Sfânta Liturghie la pomenirea Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți.

Slujirea a făcut parte dintr-un program mai amplu de evenimente culturale și liturgice desfășurate în cinstea sfântului în perioada 29 iunie – 1 iulie 2024.

Ierarhilor li s-au alăturat în slujire arhimandriții Nectarie Clinci și Mihail Balan, exarhi de zonă, Arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, alți consilieri de la Centrul Eparhial din Suceava, stareți de la mănăstirile din Bucovina, Părintele Ionel Constantin Maloș, protoiereu de Rădăuți, Părintele Aurel Goraș, protoiereu de Câmpulung Moldovenesc, și alți clerici din zonă.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala bărbătească „Sfântul Ierarh Leontie”, dirijată de Costel – Ovidiu Foca.

Pe tot parcursul slujirii, oficiate la altarul de vară, credincioșii s-au putut închina la moaștele Sfinților Ierarhi Leontie de la Rădăuți și Teodosie de la Brazi, așezate într-un baldachin din curtea mănăstirii.

Cum s-au format duhovnicii și oamenii de stat ai Moldovei

„A trăit frumos, împletind credința cu fapta și făcând ca să transpară în viața lui lumina lui Hristos, ceea ce a făcut ca un alt mare ierarh al Moldovei, Sfântul Mitropolit Iosif I Mușat, cel care a fost mai întâi episcop la Cetatea Albă înainte de a fi primul Mitropolit al Moldovei, să-l hirotonească diacon, preot, iar mai târziu episcop la Rădăuți”, a spus Preasfințitul Părinte Veniamin în cuvântul de învățătură.

„Aici a desfășurat o lucrare frumoasă de luminare a strămoșilor noștri, care au viețuit pe aceste meleaguri și nu numai. Acest ierarh, Leontie, l-a avut ca ucenic pe Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, părintele duhovnicesc al Binecredinciosului Voievod Ștefan, și a format o generație de mari duhovnici, de monahi, de slujitori ai altarelor, de bărbați de stat.”

„A trăit o viață sfântă, fiind monah cu vocație, a petrecut în rugăciune, s-a străduit să aducă pace în sufletele celor care veneau în scaunul de spovedanie și în același timp să transmită mesajul de pace al Evangheliei în sufletele tuturor celor care veneau la el sau în sufletele celor care erau hirotoniți de către el”, a mai spus Episcopul Basarabiei de Sud.

Ierarhul a subliniat și că Sfântul Leontie a fost cinstit încă din timpul vieții ca făcător de minuni și vindecător de boli.

Sărbătoarea Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți a fost precedată, în seara de 29 iunie 2024, de procesiunea „Drumul Sfântului”, organizată de eparhie la Rădăuți. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a transmis, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic al Sucevei și Rădăuților, felicitări și binecuvântare pentru lucrările actuale și viitoare ale obștii de la Bogdana.

Arhim. Irineu Lichi, starețul Mănăstirii Bogdana, a mulțumit pentru binecuvântare și pentru inițiativa organizării unei procesiuni cu moaștele Sfântului Ierarh Leontie la Rădăuți.

Procesiunea, intitulată „Drumul Sfântului”, a ajuns anul acesta la a doua ediție și s-a desfășurat în seara de sâmbătă, 29 iunie 2024.

Torțele purtate de polițiști de frontieră, militari de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” și Detașamentul 5 Jandarmi Rădăuți au adăugat solemnitate manifestării, la care au participat numeroși clerici și credincioși.

Vernisaj cu lucrările copiilor de la așezământul ocrotit de sfânt

Duminică, 30 iunie 2024, în ajunul sărbătorii Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți, la Mănăstirea Bogdana a fost vernisată o expoziție cu picturi în acuarelă realizate de copiii beneficiari ai așezământului social ocrotit de sfânt și situat în vecinătatea mănăstirii. Foto: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Liturghia de hram oficiată luni la Mănăstirea Bogdana a fost precedată, duminică, la muzeul mănăstirii, de vernisajul expoziției „Sub ocrotirea Sfântului Ierarh Leontie – învățător și învățăcei”.

Expoziția prezintă, până în 29 iulie 2024, lucrări ale copiilor de la Așezământul „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”, coordonați de pictorul și profesorul Vasile Popescu.

Cu același prilej a fost lansat și volumul de haiku „Efemeride” scris de doctorul Adrian Nicolae Popescu, cel care asigură asistența medicală pentru beneficiarii Așezământului „Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți”. Volumul este ilustrat de pictorul Vasile Popescu și publicat la Editura „Știință, cultură și artă” din Mediaș în 2020.

Recent, o nouă generație de copii sprijiniți de Așezământul „Sf. Ier. Leontie de la Rădăuți” a absolvit liceul și urmează să-și croiască drum în viață pe baza formării primite în această instituție.


Biserica de piatră a Mănăstirii Bogdana, cel mai vechi lăcaș de cult din Moldova care a rezistat vremurilor, a fost construită după anul 1359, în locul unei construcții de lemn, și este prima necropolă a Moldovei, adăpostind în naos mormintele celor dintâi conducători ai Principatului Moldovei: voievozii Bogdan I, Petru II (Mușat), Roman I și Ștefan I.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente