Sf. Ier. Emilian Mărturisitorul, episcopul Cizicului, și Miron, episcopul Cretei; Duminica a 7-a după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum)

Duminica a șaptea după Rusalii (Vindecarea a doi orbi și a unui mut din Capernaum)

Evanghelia Duminicii a VII-a după Rusalii ne povestește cum a vindecat Mântuitorul doi orbi și un mut. Orbii s-au rugat să îi vindece și, la cererea Lui, și-au mărturisit credința, iar Hristos, după ce i-a vindecat, le-a spus, din smerenie, să nu spună că El i-a vindecat. Aceștia însă au mărturisit tuturor Cine îi vindecase.

„În doar câteva versete, pericopa evanghelică a acestei duminici ne prezintă, deodată, smerenia Mântuitorului și recunoștința celor doi orbi vindecați”, spunea Părintele Patriarh Daniel într-o predică din anul 2010.

„În primul rând, din atitudinea Mântuitorului Iisus Hristos vedem că El ascultă rugăciunea celor infirmi sau bolnavi. În al doilea rând, Mântuitorul, voind să învețe pe toți oamenii cât de necesară este credința pentru a primi ajutorul lui Dumnezeu, îi întreabă pe cei doi orbi dacă au credință”, spunea Părintele Patriarh Daniel, care mai explica faptul că Hristos a arătat prin aceasta că avem nevoie de credință puternică atunci când Îi cerem ceva lui Dumnezeu.

„Învățăm de la acești doi orbi să ne rugăm cu stăruință, pentru a dobândi ceea ce ne lipsește”, a mai spus Părintele Patriarh.

Pe de altă parte, pe mut, care era grav bolnav, Mântuitorul l-a vindecat din iubire milostivă, fără să mai aștepte de la el o mărturisire de credință.

Ultimul verset al Evangheliei Duminicii, în care ni se spune că Iisus Hristos călătorea propovăduind și vindecând, ne arată că „Hristos vine în întâmpinarea celor suferinzi (…) El cutreieră cetăți și sate, merge în întâmpinarea poporului, nu așteaptă ca poporul să vină la El”, explica Părintele Patriarh.

Aceasta înseamnă că și „Biserica lui Hristos, deodată cu predicarea cuvântului Evangheliei, trebuie să săvârșească și faptele credinței evanghelice, să aline suferința, să-i ajute pe oameni să se elibereze din situații grele, din durere, din necazuri, din tot felul de ispite, de legături care îngreuiază și întristează viața lor”.

„Evanghelia acestei duminici ne îndeamnă și pe noi să-i ajutăm pe cei întristați, pe cei suferinzi, pe cei bolnavi. Astfel, suntem îndemnați să devenim mai mult Trupul Său tainic, adică Biserică, să punem la dispoziția Lui mâinile noastre, voința noastră, dărnicia noastră, pentru a aduce mângâiere celor bolnavi, celor flămânzi, celor săraci și tuturor care cer ajutorul lui Dumnezeu.”

Sfântul Ierarh Emilian Mărturisitorul, Episcopul Cizicului

Sfântul Emilian, Episcopul cetății Cizic a trăit în timpul domniei împăratului Leon Armeanul (813-820) care a luptat împotriva sfintelor icoane. De multe ori s-au făcut presiuni asupra Sfântului Emilian pentru a renunța la cinstirea icoanelor, dar acesta nu a cedat. Pentru aceasta a suferit multe chinuri.

Tropar – Glasul 4

Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Emilian, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Pe toate le-a răbdat cu bucurie având nădejdea că pentru necazurile cele vremelnice va dobândi bunătățile cele veșnice. Sfântul Emilian a trecut la Domnul în exil în anul 815, încununându-se cu cununa mărturisirii. De aceea este numit până astăzi Mărturisitorul.

Sfântul Ierarh Miron, Episcopul Cretei

Miron, episcopul Cretei

Acest sfânt părinte s-a născut în satul Avrachi din insula Creta (Marea Mediterană). A fost un om gospodar, lucrător de pământ, de o rară bunătate și blândețe, milostiv și iubitor de Dumnezeu. Odată a prins niște hoți pe aria sa. Tocmai își umpluseră sacii și încercau să-i ridice pe umeri.

În loc să-i izgonească sau să le facă vreun alt rău, Miron i-a ajutat să ridice sacii și să plece cu ei, poruncindu-le să nu spună la nimeni nimic. Dumnezeu nu a trecut cu vederea bunătatea sufletească a cuviosului Miron. Pentru aceste daruri alese a fost sfințit preot în vremea împăratului Deciu (249-251).

După încetarea prigoanei acestuia s-a învrednicit și de Episcopia Cretei, unde, cu darul și cu ajutorul lui Dumnezeu, a păstorit până la adânci bătrâneți. A trecut la cele veșnice la vârsta de 110 ani.

Comentarii Facebook


Știri recente