Mănăstirea Putna și-a cinstit joi al doilea mare ctitor, purtându-i în rugăciune pe românii din Transilvania, din Bucovina de Nord și de pretutindeni.
„Purtarea de grijă a Sfântului Iacob Putneanul s-a întins și dincolo de granițele de azi ale țării. El a fost Mitropolit al Moldovei înainte de a fi luată Bucovina de Imperiul Habsburgic și înainte de fi luată Basarabia de Imperiul Rus”, a subliniat Arhim. Melchisedec Velnic, starețul obștii și exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.
„Ne rugăm ca purtarea sa de grijă să fie și astăzi peste românii din aceste locuri, locuri care păstrează urmele sale de părinte duhovnicesc – de exemplu în pictura ce se mai păstrează din vechime la Mănăstirea Horecea, de lângă Cernăuți, se află un portret al Sfântului Iacob.”
Liturghia arhierească
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Episcopul Andrei al Covasnei și Harghitei împreună cu Episcopul Macarie al Europei de Nord și Episcopul vicar Damaschin Dorneanul al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Din soborul de clerici au făcut parte și preoți din Cernăuți și din alte localități din nordul Bucovinei, precum și Arhimandrit Hrisostom ElMașriki și Părinte Porfirie Georgi, profesori la Institutul Teologic din Balamand, Liban, prezenți în România pentru Simpozionul Internațional Studia Theologica Doctoralia organizat la Iași.
Despre slujirea sfântului
„Anul acesta, din mila lui Dumnezeu, serbăm Centenarul Patriarhiei Române. Și suntem tare bucuroși pentru că harul lui Dumnezeu, Care pe toate le desăvârșește, ne arată nouă, credincioșilor, cât de minunat este El întru cei care s-au sfințit pe pământ”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei în cuvântul de învățătură.
Ierarhul a făcut biografia Sf. Ier. Iacob Putneanul, despre care a spus că „a fost un mare duhovnic, pentru că de mic s-a nevoit și s-a rugat lui Dumnezeu să-i lumineze calea și să-i așeze pe alții în lumină”.

„Ca mitropolit, Sfântul Iacob Putneanul, deși nu a slujit decât zece ani pe scaunul Moldovei ca Mitropolit, în această demnitate a desfășurat o frumoasă activitate pastorală, misionară și socială”, a adăugat Preasfinția Sa, amintind realizările sfântului.
Fapte pentru Biserică și comunitate
Printre realizările sfântului: tipărirea de cărți de slujbă și de cărți educative, inclusiv primul abecedar din Moldova; înființarea primei școli publice sătești din Moldova și a primului spital public administrat de o mănăstire; și rectitorirea Mănăstirii Putna, grav avariată de un cutremur din trecut.
„Sunteți bucuroși, putnenii, pentru că v-a zidit prima școală din Putna, care a avut continuitate neîntreruptă din anul 1759 până astăzi. Până în secolul 19, dascălii erau părinții din această sfântă mănăstire”, a subliniat Părintele Episcop Andrei.

„Într-o rugăciune la înmormântarea preoților, se spune așa: Doamne Dumnezeule, cum l-ai învrednicit să slujească pe pământ, învrednicește-l să slujească și în altarul Tău cel sfânt. Cine a putut sluji mai frumos decât cel care a îmbrăcat chipul îngeresc, a trecut prin toate treptele sacramentale, a lăsat cinstea arhieriei și scaunul de mitropolit și s-a retras ca un simplu monah?”
La momentele rânduite din cadrul slujbei, Ierod. Natanael Melinte a fost hirotonit preot, iar Monahul Ambrozie Gavrilă ierodiacon – ambii pe seama Mănăstirii Putna.
Distincții pentru monahi și mireni
După liturghie, a avut loc un recital al Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului „Ion Nistor” din Vicovu de Sus, dirijat de prof. Vasile Schipor.

Momentul artistic a fost urmat de o ceremonie de acordare de distincții eparhiale unor monahi implicați în lucrarea misionară și unor credincioși. Distincțiile aufost acordate la propunerea Mănăstirii Putna, astfel:
Ordinul „Sf. Iacob Putneanul”
- Protos. Gherasim Soca;
- Protos. Timotei Tiron;
- Protos. Iachint Sabău;
- Ierod. Ambrozie Gavrilă;
- Monah Alexie Cojocaru;
- Monah Mardarie Marinciu;
- Arh. Iustin Ursache, care sprijină lucrările de înnoire și refacere a mănăstirii;
- Familia de arheologi Nicolae (post-mortem) și Voica Maria Pușcașu;
- Arh. Aurel Ioan Eugen Botez;
- Arh. George Bogdan Teodorescu.
Ordinul Mușatinii
- Dr. Alexandru Găină din Vicovu de Sus, jud. Suceava;
- Dr. Andrei Popovici, basarabean din Iași;
- Fam. Dorinel-Gheorghe și Loredana-Maria Mironescu;
- Fam. de medici Dumitru Dorel și Nicoleta Pomohaci din Rădăuți.
Legăturile Sf. Iacob Putneanul cu Ardealul
Într-o scurtă alocuțiune finală, Arhim. Melchisedec Velnic a amintit cuvântul Preasfințitului Părinte Andrei, care a menționat că evlavia pentru Sf. Iacob Putneanul a trecut munții.

„Să știți că între Putna și Maramureș și între Putna și Ardeal a fost o permanentă, strânsă legătură. Iar alți români din alte locuri din lume sunt cei care cu sufletul sunt aici, ascultă sau văd pe internet slujba de astăzi”, a spus starețul.
„Omoforul ceresc al Sântului Iacob ne-a acoperit astăzi prin omoforul a trei ierarhi iubitori ai săi, căci toți trei ierarhii prezenți aici îl iubesc mult pe Sfântul Iacob Putneanul.”
„Mulțumim Preasfințitului Părinte Andrei, care vine dintr-o zonă unde rugăciunea și darul Sfântului Iacob au ajuns în vremea vieții sale. Sfântul Iacob a dăruit antimise Bisericii Ortodoxe a Românilor din zona Transilvaniei și ne bucurăm că binecuvântarea și darul lui ajung și acum, chemând astfel pe transilvăneni aici”, a adăugat părintele stareț.
Elevii l-au cinstit pe sfânt în ajun
Miercuri, în ajunul zilei de pomenire a Sf. Iacob Putneanul, moaștele sfântului au fost aduse din paraclis în pridvorul bisericii voievodale a mănăstirii, în prezența elevilor și profesorilor Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna.
Slujba Privegherii a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Macarie, care a vorbit despre familia Sf. Iacob Putneanul și despre ajutorul dat credincioșilor transilvăneni de sfântul ierarh.
Proclamarea canonizării Sf. Ier. Iacob Putneanul și a celorlalți Sfinți Putneni, Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, a avut loc la Mănăstirea Putna în 14 mai 2017, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Foto credit: Mănăstirea Putna