PS Macarie: Sf. Ierarh Iacob Putneanul nu i-a lăsat singuri pe ardeleni. Durerea Ardealului a fost și durerea Moldovei

„Sf. Ierarh Iacob Putneanul nu i-a lăsat singuri pe ardeleni. Durerea Ardealului a fost și durerea Moldovei”, a spus Episcopul Europei de Nord, miercuri, la Putna.

Preasfințitul Părinte Macarie a oficiat slujba de priveghere la Mănăstirea Putna. În ajunul hramului, episcopul a vorbit despre ocrotirea pe care sfântul a arătat-o în fața Moldovei și a Ardealului.

Familia

Episcopul Europei de Nord a vorbit despre credința puternică a familiei Sfântului Iacob Putneanul, amintind că surorile lui, Pelaghia și Sofia, au devenit călugărițe, iar frații, Ioil și Misail, au devenit călugări.

„M-a emoționat faptul că moaștele sunt așezate lângă mormântul părinților săi, ieroschimonahul Adrian și schimonahia Mariana, fiindcă și familia Sfântului Ierarh Iacob Putneanul a fost o familie foarte evlavioasă. Părinții săi s-au călugărit, de asemenea și frații și surorile lui, au intrat în cinul monahal”, a precizat ierarhul.

Ajutor acordat Ardealului

Episcopul Europei de Nord a subliniat contextul istoric în care Sf. Ierarh Iacob Putneanul a devenit Mitropolit al Moldovei, amintind totodată de iubirea sa necondiționată.

„Venind din Ardeal și trecând Carpații, am conștientizat și mai mult recunoștința noastră, a ardelenilor, față de Sf. Ierarh Iacob Putneanul, care a fost mitropolit al Moldovei și care a avut grijă de frații săi ardeleni, persecutați în perioada uniatismului, prozelitismului feroce, din secolul al XVIII-lea”, a precizat episcopul.

A ridicat poduri ale dragostei

Preasfințitul Părinte Macarie a evidențiat contribuțiile pe care sfântul le-a adus în bisericile din Moldova și Ardeal.

„Sf. Ierarh Iacob Putneanul i-a sprijinit pe frații ardeleni, le-a trimis cărți de cult în limba română, le-a trimis preoți care să-i păstorească, a ridicat poduri ale dragostei peste munți, peste Carpați și a întins brațele sale părintești și peste dreptcredincioșii frați ardeleni. De aceea, noi, ardelenii, suntem recunoscători”.

„Dacă în Moldova, Sf. Ierarh Iacob Putneanul este considerat al doilea ctitor al Mănăstirii Putna după Sf. Ștefan cel Mare, în Ardeal este considerat al doilea ctitor de suflete”, a conchis episcopul.

Școala „Mitropolit Iacob Putneanul”

La Putna, au fost miercuri și elevii Școlii Gimnaziale „Mitropolit Iacob Putneanul” din localitate, pentru a-și cinsti ocrotitorul. Aceștia au fost însoțiți de domnul director Ciprian Crețan și de cadrele didactice, prezenți pentru a-și cinsti ocrotitorul spiritual.

„Atât Sf. Ștefan cel Mare care a întemeiat mănăstirea la 1466, cât și Sf. Iacob Putneanul, au avut o evlavie deosebită către Maica Domnului, de aceea și hramul mare al mănăstirii este «Adormirea Maicii Domnului». Toată valea aceasta, dealul și satul sunt sub acoperământul Maicii Domnului”.

„Să nu uităm să iubim pe Maica Domnului, pe părinții care ne-au născut, și mai ales pe învățători și pe profesor, pentru că ei vă vor spune în permanență tot ceea ce este bun”, a conchis arhim. Melchisedec.


Foto credit: Youtube / Mănăstirea Putna


Știri recente