Să fugim de abordarea raționalistă, de disputa interminabilă pe argumente și, dacă nu avem experiența lucrului, să mărturisim asta, a îndemnat Pr. Constantin Coman joi, la hramul Bisericii Sfântul Grigorie Palama din campusul universitar al Politehnicii.
Părintele profesor a spus că Sfântul Grigorie Palama a fost rânduit de Bunul Dumnezeu ca, într-o epocă de răscruce, să limpezească o dată pentru totdeauna adevărul privind faptul împărtășirii noastre de Dumnezeu.
Pr. Constantin Coman a făcut în continuare o sinteză a controversei isihaste.
Pe scurt, Sfântul Grigorie Palama nu face decât să recapituleze, a spus părintele, adevărul prezent dintotdeauna în viața Bisericii: împărtășirea reală, continuă, spontană – într-un fel anume – a omului de Dumnezeu prin intermediul tainelor Bisericii, în primul rând al dumnezeieștii Liturghii, dar și prin celelalte lucrări.
„Veacul nostru este un veac de renaștere, fără doar și poate, a tradiției palamite, a tradiției isihaste, niptice, filocalice”, a adăugat părintele profesor amintind că Sfântul preot Dumitru Stăniloae a fost cel mai mare palamist și a relansat cercetarea acestuia după veacuri de uitare.
În acest context, Pr. Coman a menționat că Sfântului Cuvios Sofronie Saharov i-a fost atribuit numele de Noul Palama, așa cum Sfântului Grigorie i se spunea atunci Noul Hrisostom.
Pr. Constantin Coman a subliniat că părinții ca sfântul Sofronie Saharov și Iosif Isihastul ne-au fost dați de Dumnezeu tocmai ca să întărească pe credincioși într-o epocă de mari confruntări, tocmai pe tărâmul acesta.
Să fugim de abordarea raționalistă
Lucrarea dumnezeiască prin acești mari părinți care ni se adresează nouă este să luăm aminte la confruntarea cu ispita abordării raționaliste, dialectice, pe temeiul argumentelor. „Să fugim de ea și să recurgem la mărturia experienței împărtășirii de Dumnezeu, atât cât poate fiecare”, a îndemnat preotul.
„Să scoatem, nu numai din disputa teologică recursul la argumente raționale, ci chiar din disputele noastre zilnice, pe teme cotidiene. Disputa pe temeiul argumentelor, discursul așa-zis dialectic, speculativ este interminabil. Sfântul Grigorie Palama ne spune limpede că orice cuvânt poate fi contrazis de alt cuvânt, orice argument, așadar, poate fi contrazis de alt argument”.
„Și noi înșine putem da mărturie din viața noastră de fiecare zi atunci când ne încingem la dispute pe argumente, între casnici chiar, nu ajungem la niciun capăt. Alternativa la această abordare este alternativa mărturiei experienței nemijlocite a lucrului, dacă avem acest exercițiu. Dacă nu-l avem, suntem chemați să-l facem, să ne întoarcem să ne întrebăm în ce măsură lucrul pus în discuție este de noi înșine experimentat, trăit, cunoscut prin împărtășire. Și, în consecință, să dăm mărturia experienței noastre”.
„Trăim o epocă plină de cuvinte, un excedent nemaiîntâlnit de discursuri, toată lumea poate avea la dispoziție un amvon, microfon, catedră. Toți pot fi învățători. Poate tăcerea este de preferat în această epocă, dar singurul cuvânt cu putere este cuvântul mărturisitor”.
„Și dacă nu avem experiența lucrului este de preferat să tăcem și să mărturisim această experiență. Să avem curajul să spunem, cum spun și marii sfinți: nu știu, nu am cunoscut acest lucru, această realitate, să recurgem la cei care au cunoscut”.
Ideologiile. Fiecare om își creează propria lume
„Teologia palamită este foarte actuală”, a continuat Pr. Constantin Coman.
„Confruntarea majoră la vremea noastră este cu această ispită a ideologiilor, a argumentelor. S-au creat pe temeiul ei lumi idolatre, false, artificiale, universuri. Fiecare om aproape că-și creează propria sa lume care să-i slujească interesul egoist, o lume falsă, cu dumnezei falși, cu idoli. Numai pentru că, plecând de la un enunț rațional, logic fiecare om dezvoltă sisteme întregi, lumi întregi și ajungem să ne pronunțăm la adresa acestei lumi care este opera Bunului Dumnezeu că nu este cea mai bună dintre cele posibile”.
„Să ne ajute Sfântul Grigorie Palama, pe care ne străduim să-l cinstim după cuviință, să ne așezăm în această rânduială și în acest adevăr pe care, slavă Domnului, Biserica noastră l-a apărat cu strășnicie și acum, mai mult ca altădată, îl scoate la suprafață”.
Biserica Sfântul Grigorie Palama din campusul Universități Politehnica a fost construită prin eforturile ASCOR București la începutul anilor 1990, cu sprijinul Aedificia Carpați. A fost finalizată în 1995.
Vezi mai multe imagini de la eveniment în Secțiunea Foto.
Foto credit: Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene