În contextul aniversării a 35 de ani de arhierie și al cinstirii Sfântului Liviu Galaction, Patriarhul Daniel a vorbit duminică despre reintroducerea religiei în școli, o reușită a Bisericii Ortodoxe Române după ieșirea din comunism la care Preafericirea Sa a contribuit în mod semnificativ.
Patriarhul României a subliniat că ora de religie nu există ca un privilegiu, ci ca o necesitate culturală și o restabilire a unei dreptăți istorice.
„Mă gândesc mai ales la faptul că ora de religie a fost susținută la început ca un act de dreptate, fiindcă ea a fost interzisă în timpul comunismului. Părintele Mărturisitor Liviu-Galaction de la Cluj, care a fost ieri sărbătorit, a fost dus la pușcărie pentru că a făcut un program de catehizare, de predare a religiei copiilor și tinerilor în biserică după ce statul comunist, în 1948, a scos religia din școli”, a spus Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rememorat cum l-a convins pe ministrul învățământului să reintroducă religia în școală:
„În 1990, am insistat și am explicat ministrului învățământului de atunci că trebuie să revenim la tradiția românească”, a spus Patriarhul României.
Ministrul i-a răspuns că un oficial din Franța a sugerat că religia nu ar fi necesară în școli.
„I-am prezentat două cărți pe care le-am adus din Germania: Acordul statului cu două biserici, Biserica Romano-Catolică și Biserica Evanghelică din Germania, privind ora de religie ca o necesitate culturală pentru cunoașterea istoriei și culturii poporului german”.
„Au fost încercări multe, după cum au fost și încercări de a scoate simbolurile religioase sau icoanele din școli, însă credința poporului a fost mai tare decât ideologiile vremelnice. De aceea, noi considerăm că avem datoria de a transmite mai departe comoara, odorul credinței creștine, care este însăși prezența lui Hristos în sufletele oamenilor”, a conchis Patriarhul României.