Sf. Cuv. Paisie de la Neamț sărbătorit la parohia bucureșteană Șerban Vodă

Biserica noastră l-a pomenit, sâmbăta aceasta – 15 noiembrie 2014-, pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț. Parohia „Șerban Vodă” din Capitală și-a sărbătorit, cu acest prilej, al treilea hram, biserica acestei parohii fiind singura din București care-l are ocrotitor pe Cuviosul Paisie.

Slujire arhierească

Credincioșii comunității Bisericii Șerban Vodă aflată pe strada Petre Țuțea din sectorul 4 al Capitalei, precum și alți închinători iubitori de sfinți au venit la sfintele slujbe şi pentru a-l cinsti întru miros de bună mireasmă duhovnicească pe Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, ale cărui sfinte moaște se află aici cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din anul 2011.

Cu prilejul hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Sfântul Cuvios Paisie a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții

În cuvântul de învățătură, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a evocat personalitatea Sfântului Paisie, cel care a fost îndrumător al vieții monahale din Moldova și înnoitor al monahismului ortodox

„Niciodată în istoria monahismului românesc vreo mănăstire nu a avut mai mult de o mie de călugări așa cum a avut mănăstirea Neamț în timpul stăreției sale. Atât la Dragomirna, unde a rămas până în anul 1775, cât și la ctitoria familiei Ureche de pe valea pârâului Secu și apoi din 1779 la Mănăstirea Neamț, până la sfârșitul vieții sale, Sfântul Cuvios Paisie a fost o lumină care a ars pentru Dumnezeu și pentru alții”, a spus Preasfințitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Preasfințitul Timotei Prahoveanul a mai arătat că Sfântul Paisie de la Neamț a fost un luminător în vremuri în care Biserica era marginalizată, iar idei străine de credință și tradițiile neamului erau propagate în societate. Tuturor acestora, Sfântul Cuvios Paisie li s-a opus cu rugăciunea și faptele bune.

„Foarte rar se întâlneşte în istorie cazul unui astfel de luptător, deodată rugător şi misionar, traducător de cărţi, deci cărturar, dar şi un om al inimii, mare organizator de obşti, dar şi un om al păcii, un călugăr rugător şi în acelaşi timp un om de acţiune. De aceea, Sfântul Paisie împreună cu obştea sa a creat un curent de înnoire a vieţii călugăreşti, a vieţii spirituale în general nu doar în mănăstirile în care a vieţuit el, nu doar la Muntele Athos sau pe Valea Buzăului, nu doar la Dragomirna, Secu şi Neamţ, ci în alte multe mănăstiri acolo unde au ajuns ucenicii lui sau cuvintele pe care le trimitea prin scrisori sau prin ucenicii săi care erau adeseori invitaţi cu prilejul marilor sărbători în obştile respective”, a mai spus Preasfinţia Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț a trecut la Domnul în anul 1794. A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Rusă în anul 1988, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a rânduit pomenirea sa ca sfânt în anul 1992.

Comentarii Facebook


Știri recente