Sf. Cuv. Antipa de la Calapodești cinstit în Biserica Ortodoxă

În calendarul Bisericii Ortodoxe Române va fi pomenit mâine, 10 ianuarie 2013, Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodești. Născut în anul 1816 în satul Calapodești din județul Bacău, cuviosul Antipa a intrat în monahism la mănăstirea Căldărușani, la vârsta de 20 de ani. După 2 ani a plecat la muntele Athos și s-a stabilit la schitul românesc Lacu. A viețuit încă 4 ani la mănăstirea Esfigmenu, iar în anul 1860 s-a reîntors în Moldova și a viețuit prin mănăstirile din preajma Iașiului.

Despre viața Sf. Cuvios Antipa de la Calapodești, a vorbit părintele profesor Ion Vicovan, prodecan al Facultății de Teologie ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, intervievat de Radio TRINITAS: ‘Din tinerețe a dorit să ia chipul îngeresc, motiv pentru care s-a îndreptat spre cea mai cunoscută mănăstire din Moldova, Lavra Neamțului. După încercarea nereușită de a intra în obștea acestei mănăstiri s-a îndreptat spre mănăstirea Căldărușani, o altă mănăstire cu o viață duhovnicească deosebită, mai cu seamă în acest secol, unde a viețuit aproximativ doi ani de zile, după care a dorit să meargă la Sfântul Munte Athos. Aici, mai întâi a viețuit la Schitul Lacul după care în Mănăstirea Esfigmenu, din nordul Sfântului Munte Athos. După aproape douăzeci de ani de ședere la Muntele Athos a venit în Moldova cu scopul de a aduna ajutoare pentru Schitul românesc Prodromul, care a început a se ridica de la anul 1860. În această perioadă a stat și la Iași o vreme, chiar la schitul Bucium din Iași. După ce a adunat ajutoare din Moldova pentru Schitul Prodromul s-a îndreptat spre Rusia, mai întâi la Kiev, unde a cercetat și unde s-a închinat la moaștele sfinților de la Lavra Peșterilor, după care la Moscova și la Sankt Petersburg, stabilindu-se spre sfârșitul vieții la Mănăstirea Valaam din Nordul Rusiei la granița cu Finlanda, unde a avut foarte mulți ucenici.’

Părintele prodecan Ion Vicovan a evidențiat, de asemenea, și viața duhovnicească deosebită a Sfântului Cuvios de la Calapodești: ‘În timpul vieții sale s-a dedicat rugăciunii neîncetate, neîntrerupte, postului aspru, avea darul lacrimilor, era foarte apreciat de către ucenici prin viața sa și mai cu seamă datorită cuvântărilor sale duhovnicești deosebite.’

Sfântul Antipa este și ocrotitorul paraclisului Centrului Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

În această după amiază, după oficierea slujbei Vecerniei unite cu litia, icoana și racla cu moaștele sale vor fi purtate, în procesiune, de la Catedrala Arhiepiscopală până la paraclis, unde va fi citit acatistul sfântului.

Potrivit părintelui inspector eparhial, Constantin Gherasim, la eveniment va participa Preasfințitul episcop-vicar Ioachim Băcăuanul, împreună cu părinții consilieri și protopopi din eparhie.

Inspectorul pe probleme de tineret și mass-media al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, părintele Constantin Gherasim. Sfântul Cuvios Antipa va fi sărbătorit, mâine, și la mănăstirea din localitata sa natală.

El este și ocrotitorul paraclisului reședinței mitropolitane de la mănăstirea ieșeană Bucium, din Iași. Paraclisul a fost sfințit, pe 10 ianuarie 2005, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

De asemenea, în Capitală, Sfântul Cuvios Antipa va fi cinstit la Mănăstirea „Christiana”, care adăpostește, din anul 2002, fragmente din moaștele sale.

Comentarii Facebook


Știri recente