În Episcopia Maramureșului și Sătmarului a debutat proiectul „Iarna tinerilor creștini” dedicat elevilor, studenților, și oricărei categorii de tineri cu vârsta până în 30 de ani. Activitatea este organizată de Sectorul Teologic Educațional al eparhiei, în parteneriat cu parohii, unități de învățământ și asociații ale studenților și tinerilor creștini ortodocși.
Proiectul inițiat de Sectorul Teologic Educațional al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului a pornit de la mai multe constatări, după cum a remarcat consilierul sectorului Teologic educațional, pr. Milan Balan: „În ultimii ani, în Ajunul Nașterii Domnului se colindă din ce în ce mai puțin. Tinerii nu știu sau nu au motivația emoțională de a colinda, iar Crăciunul tinde să devină o sărbătoare de importanță comercială. Prin proiectul nostru dorim să reașezăm semnificația Crăciunului, ca bucurie a Nașterii Domnului, în conștiința colectivă.
De asemenea, pentru creștini, Revelionul este și un prilej de întâlnire, de bucurie colectivă, și, mai ales, de mulțumire adusă lui Dumnezeu, astfel că acest proiect va promova „un alt fel de Revelion”, care să cuprindă elemente interactive dar și un moment de rugăciune, în Catedrala „Sfânta Treime””, a adăugat părintele consilier, potrivit Ziarul Lumina.Astfel, „societatea creștină are datoria să reașeze sărbătorile în conștiința colectivă. Prin acest proiect dorim să îi ajutăm pe tineri să se bucure de sărbătorile de iarnă, conștientizând sensul acestora”, a subliniat pr. Milan Balan.
Proiectul „Iarna tinerilor creștini” se desfășoară în perioada 29 octombrie 2013 – 2 ianuarie 2014 și are trei componente: „Bucuria Nașterii Domnului” – manifestare corală tradițională, care se desfășoară între 9-20 decembrie și care cuprinde concerte de colinde în biserici; „Șezătoarea colindătorilor și Crăciunul tinerilor ortodocși”, care se desfășoară între 19 noiembrie – 19 decembrie și care adună aproximativ 400 de tineri care se pregătesc pentru colindat în cadrul șezătorilor; „Bucuria dintre ani”, care se desfășoară între 30 decembrie – 1 ianuarie și care cuprinde programul „Un alt fel de Revelion”.
Șezătorile tinerilor colindători
În cadrul proiectului „Iarna tinerilor ortodocși”, miniproiectul „Șezătoarea colindătorilor și Crăciunul tinerilor ortodocși” are ca parteneri și colaboratori Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR) filiala Baia Mare, Asociația Tinerilor Ortodocși ai Protopopiatului Baia Mare, Primăria Municipiului Baia Mare și numeroase unități de învățământ. Mini-proiectul este dedicat tinerilor ortodocși, elevi și studenți cu vârste între 11-30 ani, precum și altor categorii de tineri, până la 30 de ani, care se vor afla, de Crăciun, în Baia Mare.
Scopul proiectului este unul educativ, în spiritul creștin, precum și de socializare. Prin această activitate se dorește deprinderea și practicarea colindului de către tineri, conștientizarea identității spirituale, socializarea tinerilor în cadru eclesial.
Șezătorile se desfășoară în șapte bisericii (parohiile „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul”, „Nașterea Domnului”, „Sfântul Apostol Andrei”, „Sfântul Nicolae”, „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, „Adormirea Maicii Domnului”) și în șapte unități de învățământ, precum și în Catedrala ortodoxă „Sfânta Treime” din Baia Mare. De asemenea, în cadrul proiectului sunt implicați preoți, profesori de religie, consilii parohiale, parteneri și voluntari.
Tinerii participă la șezători, la câte una din cele șapte școli partenere, precum și la bisericile parohiale, în cete formate din 10-15 colindători, prilej cu care învață colindele, sub coordonarea preoților parohiei și a profesorilor de religie. În ziua de Ajun, pe 24 decembrie, cetele vor colinda la biserica parohială, apoi, se vor întâlni cu toții, la Catedrala „Sfânta Treime” din Baia Mare.