Sesiune preliminară de lucru la Reșița

Joi, 6 martie 2014, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, a avut loc în sala amfiteatrului de la Parohia „Sf. Vasile cel Mare” din cartierul reșițean Moroasa-Luncă, o primă sesiune de lucru privind reorganizarea organigramei biroului de cateheze din cadrul proiectului „Hristos împărtășit copiilor” în Episcopia Caransebeșului, după cum ne-au transmis Pr. Valentin Popovici și Darius Herea.

Ședința de lucru a fost prezidată de pr. dr. Nichifor Tănase, inspector eparhial pentru cateheza parohială și responsabil cu proiectul „Hristos împărtășit copiilor”. Au fost propuși cinci referenți și opt responsabili cu atribuții de coordonare, monitorizare și verificare activitate catehetică. Referenților propuși le revin și unele atribuții: pr. Teodor-Dănuț Coste, responsabil cu organizarea de simpozioane și conferințe catehetice pentru tineri, pr. Sorin-Valentin Popovici, responsabil cu editarea revistei catehetice eparhiale „Ucenicii lui Hristos” și relația cu mass-media, pr. Corneliu Hrițcu, responsabil cu proiectele catehetice din fonduri europene și relația partenerială Școală-Biserică și colaborator cu DPPD (UEM Reșița) și Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, pr. Gheorghe-Cristian Manole, responsabil I.T. – WEB, realizarea și gestiunea unui site care să prezinte activitea catehetică pe fiecare parohie și pr. Remus Căta, responsabil cu alcătuirea de pliante și broșuri popularizare trasee mânăstiri și alte obiective, centralizarea de tabele și organizare de grupuri microbuze și autocar.

Cei opt responsabili, aleși pe fiecare protopopiat sunt: pr. Călin Mihai Constantin și pr. Liciniu Oltean din Protopopiatul Caransebeș; pr. Petru-Claudiu Ciorogariu, pr. Răzvan Sas și pr. Iulius-Ionuț Guiman din Protopopiatul Reșița; pr. Ion Cherescu și pr. Iosif Buzangia din Protopopiatul Băile Herculane iar pr. Gheorghe Țibuleac din Protopopiatul Moldova Nouă. Fiecare dintre cei nominalizați va întocmi un ghid de practică. Pentru o cât mai bună implementare s-a realizat și o agendă culturală și se va trece în perioada imediat următoare la întocmirea unui calendar de activități pentru fiecare parohie implicată. Deasemenea se vor întocmi rapoarte semestriale iar din acestea vor deriva acordarea notelor administrative precum și acordarea de distincții din partea ierarhului pentru cele mai bune activități catehetice.

În încheiere pr. dr. Nichifor Tănase ne-a motivat necesitatea întrunirii: „Urgența propovăduirii vine din înțelegerea crizei spirituale a societății contemporane în care recunoaștem nu o criză a credinței în sine, ci o criză de transmitere. A reinventa cateheza într-o lume plurală nu este, însă, o provocare nouă. Această situație de pluralitate a lăsat loc apariției catehumenatului. Riscul de azi este de a uita această condiție nativă de existență creștină, de aceea fără nicio îndoială trebuie să revenim la reactualizarea într-o manieră nouă a demersului catehetic. Lipsa inteligenței credinței ar limita cateheza și suflul ei misionar. A fi catehizat înseamnă a fi introdus în comunitatea creștină prin adevărurile esențiale ale credinței, viața sacramentală, preceptele evanghelice, viața în comuniune și în apostolie”. Următoarea etapă va cuprinde întâlnirea pe protopopiate și informarea celor implicați pentru desfășurarea în cât mai bune condiții a proiectului.

Comentarii Facebook


Știri recente