Sesiune națională de comunicări științifice la Miercurea-Ciuc

La Miercurea-Ciuc se desfășoară în acest sfârșit de săptămână Sesiunea națională de comunicări științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie, cultură și civilizație”, ediția a XX-a, informează „Ziarul Lumina”.

Sunt abordate probleme referitoare la istoria și cultura națională, cu precădere cele privind istoria și cultura românească din sud-estul Transilvaniei și conviețuirea interetnică din zona arcului intracarpatic.

Evenimentul se înscrie în manifestările de cultură românească și spiritualitate ortodoxă prilejuite de împlinirea a 20 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și de la întronizarea în scaunul arhieresc a Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioan.

Sesiunea națională de comunicări științifice este organizată de Centrul ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din cadrul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Liga cultural-creștină „Andrei Șaguna” și Centrul cultural „Miron Cristea”, conform celor precizate de pr. Sebastian Pârvu, unul dintre organizatorii evenimentului.

Manifestările au început ieri, la Centrul eparhial din Miercurea-Ciuc, unde s-au desfășurat lucrările în plen ale sesiunii, precum și lansări de carte și publicații. Astfel, au fost lansate peste 20 de noi apariții editoriale, în rândul cărora s-au aflat volumele: „Profesioniștii noștri 14. Nicolae Noica la 70 de ani”, apărut la Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, volum îngrijit de Corneliu Mihail Lungu și dr. Ioan Lăcătușu; „Românii din scaunele secuiești în Revoluția de la 1848-1849”, de Sebastian Lucian Pârvu, slujitor la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Miercurea-Ciuc; revista „Ștefadina – file de arhivă”, publicație editată de Asociația „Ștefadina” București, volumele editate de cercetătorii Institutului Național pentru Studierea Totalitarismului, precum și alte lucrări monografice și literare ale unor autori, majoritatea din județele Covasna, Harghita, Brașov și Mureș.

Manifestări dedicate Sfinților Brâncoveni

În cadrul sesiunii de comunicări științifice, părintele profesor Vasile Oltean, de la Muzeul Prima Școală Românească din Șcheii Brașovului, a susținut o comunicare cu titlul „Constantin Brâncoveanu și Brașovul”, iar participanții vor avea posibilitatea de a vizita expoziția „Constantin Brâncoveanu – 300 de ani de la martiriu”.

Lucrările pe secțiuni ale sesiunii continuă astăzi, 20 septembrie, la Centrul eparhial, la Muzeul Oltului și Mureșului Superior, la Centrul cultural „Miron Cristea” și la Colegiul Național „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. Vor prezenta comunicări peste 100 de specialiști – cercetători, cadre didactice universitare, muzeografi, arhiviști, etnografi, sociologi, teologi, profesori, preoți și oameni de cultură din întreaga țară. În cadrul sesiunii de comunicări sunt abordate probleme referitoare la istoria și cultura națională, cu precădere cele privind istoria și cultura românească din sud-estul Transilvaniei și conviețuirea interetnică din zona arcului intracarpatic.

Comunicările cuprinse în programul sesiunii vor fi publicate în revista „Acta Carpatica”, anuarul Centrului ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” și al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, conform celor precizate de dr. Ioan Lăcătușu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Manifestările se vor încheia mâine, cu Sfânta Liturghie, oficiată de IPS Arhiepiscop Ioan al Episcopiei Covasnei și Harghitei, la Catedrala Episcopală „Sfântul Nicolae” din Miercurea-Ciuc.

Comentarii Facebook


Știri recente