Sesiune internaţională de comunicări știinţifice la Muzeul Marinei din Constanța

În perioada 4-5 iunie 2015, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” a organizat la Muzeul Marinei, filiala sa din Constanţa, a doua sesiune internaţională de comunicări știinţifice cu tema „Tradiţie, Istorie, Armată”, informează Ziarul Lumina.

Evenimentul a reunit 137 de istorici, cercetători, muzeografi şi restauratori ale căror comunicări au fost publicate în cele două volume ale colecţiei „Studii”, lansate cu prilejul deschiderii lucrărilor. Sesiunea a început cu momentul solemn al intonării Imnului Național, urmat de un scurt repertoriu muzical, interpretat de către Muzica Militară a Forţelor Navale Constanţa.

Cuvântul de deschidere a aparţinut profesorului dr. Costin Scurtu, şeful filialei Constanţa a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, şi domnului comandor prof. dr. Olimpiu Glodarenco, comandantul Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I” din București. Comunicările s-au derulat simultan, pe 3 secţiuni.

Biblioteca Sfântului Sinod a fost reprezentată prin lucrarea arhim. dr. Policarp Chiţulescu, „Cum a ars Muzeul Militar din Bucureşti – Adevărul asupra celor întâmplate în relatarea unui martor ocular”, publicată în vol. II al Colecţiei „Studii”, iar ca participant efectiv din partea bibliotecii a luat parte la eveniment restauratorul-expert Gabriela Pisică, cu expunerea „Priorităţi în restaurarea de carte”, lucrarea fiind publicată, de asemenea, în același volum.

În cea de-a doua zi a sesiunii au fost vizitate cele două fregate româneşti „Regina Maria” şi „Regele Ferdinand” ale Navei Şcoală „Mircea”, submarinul „Delfinul” și Centrul de Scafandri al Forţelor Navale.

Lucrările sesiunii s-au încheiat în ultima parte a celei de-a doua zile, care a reunit într-un cadru de înaltă ţinută ştiinţifică specialişti de marcă din domeniul istoriei şi restaurării și conservării obiectelor de patrimoniu.

Comentarii Facebook


Știri recente