Sesiune de formare a preoților din Arhiepiscopia Timișoarei în cadrul proiectului „Alege Școala!”

În perioada 25-26 februarie 2013, la Timișoara, 16 preoții și profesori de religie din protopopiatele Timișoara I și Timișoara II vor participa la sesiunea de formare de formatori în cadrul proiectului „Alege Școala!”.

Timp de două zile, participanții cuprinși în program vor fi instruiți pentru a putea contribui la prevenirea și combaterea fenomenului de părăsire timpurie a școlii și la prevenirea delincvenței juvenile prin dezvoltarea la nivel parohial a unor soluții alternative de tip „școala de duminică”.

Printre temele abordate în cadrul seminarului de formare se vor regăsi:

– Asumarea vocației de părinte în familie;

– Impactul „culturii” televizorului asupra educației copilului;

– Criza valorilor și lipsa de modele în relația Biserică-Școală-Familie;

– Drama abandonului școlar. Reflecția și soluția pastorală a Bisericii;

– Metode practice de educație religioasă în parohie.

Totodată se va discuta despre etapa națională a concursul „Alege Școala!”, concurs ce se derulează în această perioadă.

Proiectul urmărește dezvoltarea unor comportamente și atitudini pozitive față de școală și semeni pentru copiii din mediul rural și urban, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, aceștia fiind asistați în însușirea educației morale de bază, în dezvoltarea motivației necesare rămânerii în școală prin intermediul participării la „Școala de duminică”, la concursuri și la tabere de creație.

Peste 370 de copii din protopopiatele Timișoara I și Timișoara II, atât din mediul rural, cât și urban, cu vârste cuprinse între 6 și 17 ani, sunt cuprinși în proiect, participând la activitățile catehetice propuse de programul „Hristos împărtășit copiilor”. În afară de participarea la „Școala de duminică”, copiii au luat parte la concursuri și tabere de creație cu caracter educativ și catehetic.

Acest proiect se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, fiind implementat de Fundația World Vision România în parteneriat cu Patriarhia Română, cu sprijinul Ministerului Educației Cercetării Tineretului și Sportului.

Proiectul se încadrează în linia de finanțare a proiectelor strategice nr. 61, „A doua șansă în educație”, axa prioritară 2 „Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, domeniul major de intervenție 2.2 „Prevenirea și corectarea părăsirii timpurii a școlii”. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013.

Sesiunea de formare va fi susținută de Pr. Sorin Lungoci, expert formator în cadrul proiectului și de Gabriel Iordache, specialist relații sociale din partea organizației World Vision România, după cum aflăm de pe site-ul mitropolia-banatului.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente