Sesiune de comunicări ştiințifice la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în sala festivă a Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea a avut loc, în zilele de 26 şi 27 ianuarie 2015, o sesiune de comunicări ştiinţifice prilejuită de proclamarea anului 2015, ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi” şi „Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii” în Patriarhia Română, după cum ne-a precizat Pr. Prof. Alin Sonea.

Evenimentul s-a bucurat de o participare şi de o asistență numeroasă din partea tuturor elevilor şi profesorilor claselor cu profil teologic, cu atât mai mult cu cât, în această perioadă a anului şcolar, în preajma sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi: Vasile, Grigorie şi Ioan, patronii învățământului teologic, în şcoala noastră se organizează mai multe evenimente culturale şi artistice.

Sesiunea a încercat să surprindă aspecte variate, legate de misiunea Bisericii în societatea contemporană, viața şi opera marilor Părinți şi păstori de suflete ai Bisericii, precum şi canonizarea acelor personalități care au avut o viață virtuoasă şi mărturisitoare în anumite momente din istoria Bisericii Ortodoxe Române şi a poporului român.

Lucrările sesiunii s-au desfăşurat pe două secțiuni. La secțiunea dedicată profesorilor, Pr. Prof. Alin Sonea a prezentat lucrarea cu tema „Misiunea Bisericii într-o lume secularizată”, Pr. Prof. Dorel Leucea a abordat „Viața, opera şi doctrina Sfântul Ioan Gură de Aur”, iar Pr. Prof. Alexandru Dulca a prezentat „Persoana preotului la Sfântul Ioan Gură de Aur”, având la bază tratatul „Despre preoție” al marelui Ierarh.

La secțiunea dedicată elevilor, au fost prezentate mai multe teme precum: „Virtutea smereniei la Sfântul Ioan Gură de Aur”Andi Bacter (clasa a XI-a), „Sfântul Ioan Gură de Aur – dascăl al pocăinței” Mirel Fanya (clasa a IX-a), „Tematica omiletică a Sfântului Ioan Gură de Aur” – Nicolae Văscan (clasa a XI-a), „130 de ani de la recunoaşterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române” (1885) – Cristian Nistor (clasa a XII-a), „90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (1925)” – Vlad Ghiulai (clasa a XII-a), „Canonizarea sfinților români (ierarhi, călugări), mari păstori de suflete din provinciile româneşti (1955, 2005)” – Darius Lascău (clasa a XI-a) şi Opera omiletică a Episcopului Roman Ciorogariu” – Ioan Covaci (clasa a XI-a).

Toate lucrările elevilor şi ale profesorilor participanți vor apărea, pe parcursul anului, în revista şcolii, „Spes Orthodoxiae”, precum şi în revista „Legea Românească” a Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind astfel accesibile tuturor celor care doresc să cunoască cât mai multe informații legate de viața şi activitatea marilor păstori de suflete ai Bisericii Ortodoxe Române.

În încheierea evenimentului, Părintele Prot. Prof. Radu Rus, consilier pentru învățământ şi activități cu tineretul în cadrul Episcopiei Oradiei şi director al Liceului Ortodox orădean, i-a felicitat pe părinții profesori şi pe elevii participanți, subliniind faptul că fiecare creştin are o vocație misionară, primită la Botez, pe care trebuie să o pună în aplicare în viața de zi cu zi, având ca model, în primul rând, pe Mântuitorul Iisus Hristos şi, apoi, pe sfinții şi marii păstori de suflete ai Bisericii.

Programul a continuat, marți, 27 ianuarie, când, în aceeaşi locație şi având aceeaşi asistență, Doamna Prof. Dr. Elisaveta Roşu, inspector de specialitate în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, a susținut o prelegere despre viața şi activitatea Episcopului Roman Ciorogariu, patronul spiritual al Liceului Ortodox, primul mare păstor de suflete al reînființatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, în anul 1920. Menţionăm faptul că doamna Elisaveta Roşu, doctor în istorie, s-a aplecat în mod special asupra cercetării vieţii şi activităţii Episcopului Roman Ciorogariu, realizând o teză de doctorat pe tema personalităţii acestuia.

Domnia sa a făcut o incursiune magistrală în viața lui Roman Ciorogariu, subliniind pregătirea şi formarea sa ca pedagog, teolog, om de cultură şi Ierarh al Bisericii, ce a luptat în permanență pentru afirmarea drepturilor românilor ortodocşi din această parte a țării, oprimați de stăpânirea străină. El a rămas în istorie pentru că, în ciuda dificultăților politice de la începutul secolului al XX-lea, a fost un vizionar, care imediat după 1918 a reuşit să realizeze pentru poporul român tot ceea ce mocnise în sufletul său ani de zile.

Programul ştiinţific, cultural şi artistic care a debutat în şcoala noastră, luni, 26 ianuarie, se va extinde pe parcursul întregii săptămâni, urmând a se desfăşura în fiecare zi mai multe activități, care vor culmina vineri, 30 ianuarie, cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită în sobor de ieromonahi şi părinți profesori, sub protia Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, în paraclisul „Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana” al liceului.

Comentarii Facebook


Știri recente