Sesiune aniversară la Sibiu dedicată Academiei Române

La Biblioteca Astra din Sibiu a avut loc joi, 6 octombrie 2016, o sesiune solemnă dedicată împlinirii a 150 de ani de la înființarea Academiei Române. Manifestarea culturală a fost organizată în parteneriat cu Asociațiunea Astra.

Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Arhiepiscopia Sibiului, Consiliul Județean și Primăria Sibiu, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu și Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu din oraș, informează site-ul oficial la Mitropoliei Ardealului.

La eveniment au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Preasfințitul Părinte Ilarion Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, Alexandru Surdu, vicepreședintele Academiei, Dumitru Acu, președintele Asociațiunii Astra, precum și numeroși alți oaspeți, preoți, profesori și oameni de cultură.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Ardealului a subliniat rolul important al Academiei Române în mediul cultural românesc și contribuția membrilor teologi de-a lungul timpului la dezvoltarea programelor instituției.

Vrem cu toții să ne simțim părtași la o astfel de bucurie acum, în această perioadă în care cultura suferă. De-a lungul timpului, 17 profesori ai Institutului Teologic de Grad Universitar din Sibiu, dar și 11 foști studenți au fost membri ai Academiei Române. În total sunt 40 de personalități care provin din familii de preoți, mitropoliți, episcopi, profesori, oameni ai Bisericii. Ei au fost cinstiți prin aceasta și au făcut și ei cinste acestui for deosebit pe care îl are țara noastră, a spus ierarhul.

În prelegerea sa, Ionel-Valentin Vlad, președintele Academiei Române, a vorbit despre începuturile forului și despre legăturile instituției cu Asociațiunea Astra și mediul intelectual din Transilvania.

În acești 150 de ani, printre membrii înaltului for s-au aflat președinți și numeroși membri ai Astra, a spus Ionel-Valentin Vlad.

După prelegerile oaspeților și mesajele oficialităților prezente, părintele profesor Mircea Păcurariu a prezentat lucrarea Teologi români și străini membri ai Academiei Române. Totodată, părintele Păcurariu a vorbit și despre legăturile și colaborarea dintre Academia Română și Asociațiunea Astra.

În cadrul sesiunii, au fost acordate diplome omagiale, iar la finalul evenimentului a avut loc vernisajul expoziției Asociațiunea Astra și Academia Română. Prezentarea a fost făcută de bibliotecarul Bogdan Andriescu.

Comentarii Facebook


Știri recente