Servicii sociale eficiente în trei eparhii

La finalul lunii martie, s-a încheiat din punct de vedere administrativ proiectul ‘Rețea Teritorială de Furnizori Creștini de Servicii Sociale’, implementat de Patriarhia Română, Federația Filantropia și IOCC România, informează Ziarul Lumina.

Proiectul a avut ca scop dezvoltarea oganizațională a structurilor de furnizare a serviciilor sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, la nivelul a trei arhiepiscopii (București, Iași și Craiova), ca primă fază a unui plan de dezvoltare pe șapte ani, care vizează eficientizarea capacității Bisericii de a acționa în parteneriat cu alte instituții pentru incluziunea socială la nivel național. Principalele activități desfășurate au vizat analiza capacităților organizaționale și de livrare a serviciilor sociale, dezvoltarea unor strategii privind incluziunea socială la nivelul arhiepiscopiilor și formare în domeniul dezvoltării orgnizaționale.

Potrivit unui raport publicat de IOCC România pe site-ul oficial, principalele provocări identificate în etapa de pregătire a proiectului au fost abilitățile limitate și lipsa unei evaluări critice privind eficiența organizațională și a serviciilor sociale oferite de furnizorii creștini de servicii sociale, o structură slab conturată a rețelei de furnizori creștini de servicii sociale, precum și o practică limitată a schimburilor de experiență și a bunelor practici între aceștia. ‘Procesul, care, inițial, a părut tuturor partenerilor unul foarte lung și obositor, s-a dovedit la finalul proiectului că aduce pentru toate echipele locale împliniri și un grad mare de satisfacție datorită a ceea ce au realizat în proiect. Ingredientele necesare au fost: evaluare, training și asistență tehnică pentru procesul de planificare strategică. Astfel, am dedicat șapte luni (aproximativ 23% din proiect) etapei pregătitoare și evaluării capacităților instituționale pentru oferirea de servicii sociale în toate cele trei arhiepiscopii implicate (Iași, București, Craiova). Această perioadă a fost împărțită în mod egal între elaborarea metodologiei, culegerea datelor, precum și raportarea și diseminarea rezultatelor. Astfel, au avut loc 111 interviuri cu lucrători ai entităților socio-filantropice, 9 focus-grupuri cu circa 100 de persoane și patru rapoarte privind serviciile sociale. Am selectat cei mai buni și mai dedicați traineri și consultanți pentru activitățile proiectului și astfel am sprijinit formarea de echipe locale de planificare strategică din oameni capabili și pricepuți pentru a derula acest proces de planificare. De-a lungul celor cinci module de curs, echipele locale au avut cunoștințe, abilități și instrumente de lucru relevante pentru planificarea strategică, pentru comunicare, lucru în echipă, management operațional și pentru mobilizarea de resurse.

Cu totul, a durat aproape un an (circa 40% din timpul proiectului) să pregătim și să livrăm modulele de training și consultanță adecvată proceselor de planificare strategică, inclusiv prezentarea rezultatelor intermediare către potențialii parteneri de la nivel regional. Astfel, pe parcursul a 249 de zile, 114 angajați ai arhiepiscopiilor au beneficiat de training și consultanță, iar 313 persoane au fost implicate activ în procesul de planificare strategică’, se arată în raport.

Planuri concrete în domeniul serviciilor sociale până în 2015

Proiectul a pus bazele unei rețele de furnizori creștini de servicii sociale. Fiecare arhiepiscopie are acum stabilite prioritățile strategice și planuri concrete în domeniul serviciilor sociale până în 2015 și un element de referință pentru următoarele procese de planificare. Mai mult, după activitățile intense din proiect în perioada 2010-2011, la nivel local s-au realizat activități care vizează sustenabilitatea financiară a planurilor strategice – activități de fundraising. În Arhiepiscopia Iașilor a fost organizat un concert caritabil de muzică populară, în Arhiepiscopia Bucureștilor a fost deschis un nou centru social pentru copii din familii dezavantajate, iar în Arhiepiscopia Craiovei a fost organizată o gală de caritate, cu invitați de marcă locali, naționali și internaționali.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…