Seria întâlnirilor duhovniceşti dedicate arhimandritului Teofil, la final

Evenimentele dedicate Arhimandritului Teofil Părăian, derulate în aceste zile la Timişoara sub genericul “Vremea bucuriei”, s-au încheiat joi, 30 aprilie, cu o conferinţă susţinută de către Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului. Tema acesteia a fost „Epoca creştinismului primar reflectată în scrierile Noului Testament. Distanţa dintre lumea de azi şi lumea primilor creştini recuperată prin parcursul întoarcerii şi regăsirii noastre“.

Timp de trei zile, începând cu 28 aprilie, timişorenii au avut ocazia reîntâlnirii duhovniceşti cu Arhimandritul Teofil Părăian, duhovnicul de la Mănăstirea Brâncoveanu, în cadrul celei de a treia ediţii a manifestării intitulate generic “Vremea bucuriei”. Trei seri la rând, în mijlocul acestora au fost prezente personalităţi ale vieţii religioase româneşti, ce au susţinut conferinţe dedicate tâlcuirii mesajului hristic din Noul Testament pe înţelesul creştinului de azi, prin medierea tradiţiei patristice. Totodată, pe lângă subiectele abordate, au fost evocate cuvinte de folos, învăţături şi îndemnuri duhovniceşti ale părintelui Teofil, cunoscut pentru dragostea şi aplecarea sa deosebită faţă de textul scripturistic. Cu acest prilej, în prima zi a manifestării a conferenţiat Preasfinţitul Părinte Sofian Braşoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei şi Luxemburgului, iar în a doua zi, pr. prof. univ. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie „Andrei Şaguna“ din Sibiu. În a treia zi, în mijlocul participanţilor a fost prezent Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ioan, care le-a vorbit despre “Distanţa dintre lumea de azi şi lumea primilor creştini recuperată prin parcursul întoarcerii şi regăsirii noastre”. Auditoriul a fost alcătuit din timişoreni de toate vârstele, în mod special tineri ascorişti, dar şi numeroşi clerici şi monahi din cadrul eparhiei. Alături de aceaştia a fost prezent şi Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei. Moderatorul întâlnirilor a fost conf. univ. dr. Claudiu T. Arieşan, de la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie, din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Tinerii, purtătorii de lumină ai neamului

La finalul cuvântării, Mitropolitul Banatului a îndemnat tinerii să devină purtători de lumină şi de Duh Sfânt, prin urmarea exemplului duhovnicesc al părintelui Teofil, care, deşi nu avea vedere, L-a văzut pe Dumnezeu în Duhul Sfânt, devenind “un adevărat făclier al credinţei ortodoxe în spaţiul nostru românesc”.

“Mă bucur că am găsit aici un nucleu important şi bine pregătit din punct de vedere duhovnicesc şi i-am îndemnat pe tineri să lărgească această frăţie a ASCOR-ului pentru a fi cât mai mulţi purtători de lumină în acest spaţiu bănăţean. Să ştiţi, ei sunt mai credibili decât noi, sunt mai curaţi la inimă şi la suflet decât noi şi de aceea, zic eu, cuvântul lor are o greutate foarte mare atunci când este rostit cu puterea Duhului Sfânt”, a subliniat Înaltpreasfinţia Sa.

Manifestarea a fost organizată de Mitropolia Banatului îm­preună cu ASCOR Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara.

“Serile duhovniceşti organizate an de an în memoria părintelui Teofil Părăian, nu fac altceva decât să reîmprospăteze memoria vie a dragostei pe care timişorenii au avut-o şi o au pe mai departe faţă de un adevărat model spiritual al vemurilor noastre. Deşi, lipsit de vederea fizică, părintele a luminat cum nu se poate mai frumos prin lumina minţii, prin lumina primită de la Dumnezeu, atâtea suflete, devenind o candelă vie pentru atâţia tineri studenţi, atât din ţară, cât şi din străinătate. Cred că aceste trei zile de conferinţe au adus multă bucurie în inimile tuturor participanţilor, împărtăşindu-le din bucuria întâlnirii cu Dumnezeu, prin intermediul scrierilor şi învăţăturilor sfinte”, a menţionat pr. Zaharia Pereş, consilier cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei.

(Articol realizat de George Giurgiu)

Comentarii Facebook


Știri recente