Serbia: Primul sinod prezidat de Patriarhul Porfirie

La Catedrala Sf. Sava din Belgrad a început marți primul sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe prezidat de Patriarhul Porfirie. Este primul sinod după doi ani, deoarece adunările au fost sistate în perioada pandemiei.

Întâlnirea ierarhilor a fost precedată de Sfânta Liturghie oficiată de Patriarhul Porfirie. În omilia sa, el a vorbit despre sinodalitatea Ortodoxiei.

„Ne-am adunat (…) pentru a găsi împreună soluții care nu sunt doar administrative, ci soluții în Duhul Sfânt”, a spus patriarhul.

„Sobornicitatea este însăși firea Bisericii – un alt nume al Bisericii este cel de «adunare»”, a adăugat el. „Am citit o rugăciune prin care chemat Sfântul Duh să fie cu noi, ceea ce spune mai mult decât orice altceva despre Trupul lui Hristos ca și sobor. Ne strângem în jurul lui Hristos, întru El…”

Conform unei declarații făcute de Patriarhul Porfirie într-un interviu recent, lucrările sinodului ar putea cuprinde și alegerea noului mitropolit de Zagreb în scaunul vacantat odată cu alegerea sa ca Patriarh al Serbiei.

Patriarhul Porfirie, fost Mitropolit de Zagreb și Ljubljana, a fost ales patriarh în 18 februarie, după plecarea la Domnul a fostului Patriarh Irinej.

Foto credit: Patriarhia Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente