Serbarea Sf. Trei Ierarhi, act de recuperare. PS Damaschin Dorneanul: Ce e azi în Constantinopol, Cezareea, Antiohia, Nazianz?

Episcopul vicar Damaschin Dorneanul a subliniat miercuri seară la slujba de priveghere faptul că prăznuirea Sfinților Trei Ierarhi este un act de recuperare.

Ierarhul a spus la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași că ar fi fost minunat ca în aceste zile să se audă cântări de laudă și în locurile în care acești „mari dascăli ai lumii și ierarhi” au trăit, așa cum Marea Unire este serbată cu cel mai mare fast la Alba Iulia.

Ce e azi Constantinopolul față de ce era în vremea Sfântului Ioan Gură de Aur sau a Sfântului Grigorie Teologul? Ce e azi în Cezareea, în Antiohia? Nu mai zic de Nazianz…, a întrebat retoric Preasfinția Sa.

„Ei bine, pentru că acolo nu este cinstită această troiță de arhierei așa cum s-ar cuveni, noi facem din fiecare biserică împreună încă un Constantinopol, încă o Cezaree, încă o Antiohie”, a continuat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

„Aici, în Iași, în biserica acestei sfinte mănăstiri, aveți deodată și Constantinopolul și Nazianzul și Cezareea Capadociei și Antiohia, locuri pe care acești Sfinți Trei Ierarhi le-au cinstit cu prezența, cu învățătura, cu viața și cu lucrarea lor”.

PS Damaschin Dorneanul la slujba de priveghere la Mănăstirea „Sf. Trei Ierarhi” din Iași. Foto credit: Doxologia / Silviu Cluci

În continuare, ierarhul a pus accent pe faptul că participarea la slujbe nu este o cinstire suficientă a celor trei mari sfinți, ci trebuie să facem ceea ce ei au învățat.

„Zadarnică este doar cinstirea prin cuvânt, prin rugăciune. Să nu zic totuși zadarnică, dar prea puțin”, a completat Preasfinția Sa.

„Merită mai mult. Vor mai mult. Și pe măsură ce noi vom fi nu doar iubitori de cuvintele lor, cum zice rugăciunea, ci și împlinitori ai cuvintelor lor, doar atunci vom fi vrednici cinstitori”.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a semnalat că serbarea acestor sfinți ierarhi și primirea lor în mijlocul nostru este un act de recuperare, mai ales pentru Sfinții Ioan și Grigorie care au fost alungați din Constantinopol.

„Nu-i izgoniți încă o dată pe Sfinții Trei Ierarhi din mijlocul dumneavoastră”, a îndemnat ierarhul semnalând că sfinții vor rămâne cu noi în măsura în care împlinim cuvintele lor.


Foto credit: Doxologia / Silviu Cluci


Pentru cele mai proaspete informații din lumea ortodoxă urmărește @AgentiaBasilica pe Twitter!

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…