Seminarul Teologic din Craiova și-a sărbătorit ocrotitorul

Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova a îmbrăcat vineri, 25 ianuarie, haină de sărbătoare pentru a-și cinsti așa cum se cuvine Ocrotitorul spiritual.

Cadrele didactice și elevii seminariști ai acestui așezământ de spiritualitate și cultură teologică, atestat documentar încă din anul 1483, au pregătit pentru această zi un program special, onorat de prezența Mitropolitului Olteniei, Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, dupĂ cum ne-a mărturisit Gheorghe Cioiu.

Manifestările dedicate hramului Seminarului au început la orele dimineții, prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înalt Preasfințitul Irineu, înconjurat de părinții profesori. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Matei Iulian a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Calapăru, Protopopiatul Târgu Jiu Sud, județul Gorj, iar tânărul teolog prof. dr Cristin – Angel Stăiculescu a fost hirotonit diacon la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Sfânta Liturghie a fost urmată de o slujbă de Parastas pentru ctitorii, profesorii, elevii și binefăcătorii acestui așezământ teologic care au plecat la Domnul.

„Sfântul Grigorie a avut o conștiință eclezială deosebită”

În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a evidențiat personalitatea marelui Sfânt și Teolog al Bisericii Ortodoxe: „Sfântul Grigorie Teologul s-a născut din părinți evlavioși și binecredincioși, tatăl său, Grigorie, și mama sa, Nona. Încă dinainte de a veni pe lume, aceștia s-au rugat ca pruncul ce se va naște să fie încredințat lui Dumnezeu și să fie destinat rânduielii preoțești. Și cum rugăciunea lor le-a fost ascultată și împlinită, așa s-a și arătat, prin venirea Sfântului Grigorie pe lume, un om de o trăire duhovnicească înaltă, de o conștiință eclezială deosebită, de o grijă dusă până la margini pentru credincioși, pentru apărarea credinței, pentru cei săraci, pentru cei care nu aveau pe nimeni”. În încheiere, IPS Irineu i-a îndemnat pe elevii seminariști să cerceteze opera teologică a Sfântului Grigorie și să-l aibă întotdeauna ca model de viață și credință în Mântuitorul Iisus Hristos.

Manifestările au continuat în sala de festivități a Seminarului cu tradiționala serbare pe care cadrele didactice și elevii seminariști o organizează an de an în cinstea Protectorului lor spiritual. Evenimentul a fost deschis printr-un cuvânt de bun venit rostit de părintele director, Constantin Popescu. Elevii seminariști au prezentat în continuare un recital de poezie și o scenetă. Corul Seminarului Teologic, dirijat de prof. Victor Șapcă, a înfrumusețat atmosfera de sărbătoare printr-un buchet de cântări religioase specifice momentului.

Primul număr al Revistei Vocatio a fost lansat

Un moment special a fost prilejuit de lansarea primului număr al Revistei Vocatio, revistă de cultură și spiritualitate ortodoxă a profesorilor și elevilor, editată cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Irineu. Revista are 54 de pagini și cuprinde rubrici precum „Oameni și vremuri”, „Pe urmele Mântuitorului Hristos”, „Spiritualitate și slujire”, „Pelerin”, „De la suflet la suflet”, „Prispa cu datini”, „Din viața școlii noastre”, articolele fiind semnate de către elevi seminariști și profesori. Primul număr al revistei este deschis de un cuvânt de învățătură al Mitropolitului Olteniei. Coordonatorii Revistei Vocatio sunt preot prof.dr. Cristin Alexandru Sperlea și prof. Maria Trușcă, din cadrul Seminarului Teologic, iar comitetul redacțional este format din 25 de elevi și profesori, redactorul – șef fiind Șișu Vlad Daniel.

Comentarii Facebook


Știri recente