Seminarul Teologic din Craiova se pregăteşte de sărbătoare

Seminarul Teologic Liceal „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova îşi va sărbători ocrotitorul spiritual duminică, 25 ianuarie, după cum informează mitropoliaolteniei.ro

Cadrele didactice şi elevii seminarişti ai acestui străvechi aşezământ de spiritualitate şi cultură teologică, au pregătit pentru ziua de hram un program special.

Începând cu orele dimineţii, cadrele didactice, împreună cu elevii Seminarului Teologic din Craiova vor întâmpina pe Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care va săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie la altarul Paraclisul „Sfântul Grigorie Teologul”, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. După slujba euharistică, în sala de festivităţi a Seminarului va avea loc o serbare, în cadrul căreia va fi evocată viaţa şi învăţătura Sfântului Grigorie Teologul prin expuneri, poezii şi o scenetă religioasă. În cadrul programului festiv, Corul Seminarului, dirijat de prof. Victor Şapcă, va susţine un scurt concert de cântări religioase dedicate Sfântului Grigorie Teologul şi cântece patriotice prilejuite de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române din data de 24 ianuarie.

Din istoria Mănăstirii Coşuna

Moştenirea învăţământului teologic din Oltenia îşi trage rădăcinile, fără îndoială, din tradiţia Mănăstirii Coşuna. Pecetluiţi cu învăţătura sănătoasă, dobândită din priceperea şi osteneala unor dascăli încercaţi, sute de elevi au purtat cu cinste peste timp blazonul şcolii teologice de la Mofleni (numele cartierului în care funcţionează seminarul). Toate aceste realizări sunt puse de mai bine de şapte decenii sub pronia Sfântului Grigorie Teologul, patronul şi ocrotitorul spiritual al “Şcolii de pe Jiu”.

Perioada de început a fost una foarte grea, încărcată de fel de fel de lipsuri. Orele de curs se desfăşurau în vechile chilii ale mănăstirii, spaţii foarte mici şi improprii pentru derularea programului şcolar. În numai câţiva ani, la iniţiativa părintelui arhimandrit Teofil Niculescu, directorul şcolii, au fost amenajate noi săli de curs şi dormitoare pentru elevi. Tot prin mijlocirea părintelui director şi cu aportul profesorului de psaltichie Chiril Popescu, corul seminarului a ajuns să fie apreciat la nivel naţional.

În perioada 1974-1976, şcoala a trecut printr-un proces de transformare radicală. Cu binecuvântarea mitropolitului Firmilian Marin, vechile chilii au fost demolate, iar corpurile părintelui Teofil au fost integrate într-un adevărat ansamblu arhitectural.

Activitatea pedagogică

În decursul timpului, programul liturgic s-a desfăşurat în mare parte în vechea biserică a Mănăstirii Coşuna, pusă sub hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”. După cutremurul din 1977, sfântul lăcaş a trecut printr-o perioadă nefastă, fiind închis pentru mai multă vreme. După un amplu proces de restaurare, bătrâna biserică a revenit în viaţa elevilor seminarişti. A funcţionat ca paraclis al şcolii, până după anul 2004, atunci când, prin osteneala părintelui director Constantin Popescu, s-a construit un nou paraclis, închinat Sfântului Grigorie Teologul.

Perioada 2008-2010 a marcat o nouă etapă în viaţa Seminarului Teologic din Craiova. Tot cu aportul părintelui director Popescu au fost duse la bun sfârşit lucrările de restaurare şi modernizare a şcolii. Întregul ansamblu a fost integral refăcut, atât la exterior, cât şi la interior. Au fost înlocuite în totalitate mobilierul şi tocăria, au fost amenajate laboratoare de informatică şi un nou spaţiu pentru bibliotecă, dormitoarele au fost recompartimentate şi amenajate pentru două persoane cu tot necesarul sanitar etc.

Comentarii Facebook


Știri recente