Seminarul Medicină și Teologie, la final

Seminarul Medicină și Teologie de la Bistrița s-a încheiat marți, 13 mai 2014, zi în care au fost prezenți ÎPS Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, PS Vasile Someșanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, maestrul Dan Puric, precum și numeroși teologi, medici, profesori și oameni de cultură. Evenimentul aflat a 13-a ediție s-a desfășurat în intervalul 12-13 mai, în saloanele Hotelului Metropolis din municipiu.

Marți, în a doua zi a evenimentului, programul a debutat la ora 9:00 cu o slujbă de Te Deum oficiată de PS Vasile, la finalul căreia, ÎPS Părinte Andrei a adresat un cuvânt despre importanța acestui eveniment, felicitând inițiativa dr. Mircea Gelu Buta, organizatorul manifestării, care de 13 ani a adus personalități marcante, ce au discutat diverse subiecte importante pentru lumea contemporană, atât medicală cât și teologică, după cum aflăm de la Radio Renașterea. Totodată, Înaltpreasfinția Sa i-a dăruit maestrului Dan Puric „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, în semn de prețuire față de misiunea acestuia în promovarea valorilor umane și creștine.

În sala de conferințe au urmat dezbateri despre influența valorilor creștine asupra Bioeticii europene, sesiune ce a fost moderată de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, Vasile Astărăstoae, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Iași și Ioan Chirilă, președintele Senatului Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

În cuvântul ÎPS Părinte Andrei, referitor la valorile creștine asupra Bioeticii europene, ierarhul a evocat trei teologi, subliniind scrierile lor referitoare la om: „Dacă este vorba să ne aducem aminte de modul în care valorile creștine influențează bioetica, trebuie neapărat să ne oprim la învățătura creștină despre om. Și mă voi opri la trei teologi importanți: cel mai mare dintre ei, Dumitru Stăniloaie, pr. Ion Brie și martirul Ilarion Felea. Prin Chipul lui Dumnezeu care se oglindește în om avem să înțelegem darurile și puterile cu care a înzestrat Dumnezeu sufletul omului: conștiința de sine, mintea sănătoasă, rațiunea logică, imaginația creatoare, memoria, sentimentul, voința și nemurirea (Ilarion Felea) „.

Tot astăzi a avut loc și o masă rotundă cu discuții despre psihoterapia traumei și consiliere pastorală psihanaliză, moderate de dr. Pavel Chirilă, precum și o conferință susținută de maestrul Dan Puric, cu tema „Portretul prigonitorului”.

În finalul seminarului, corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, a susținut un micro-concert.

Comentarii Facebook


Știri recente