Seminariștii craioveni, la început de an școlar

Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și-a deschis luni, 16 septembrie 2013, porțile în prima zi a noului an școlar. Evenimentul a fost marcat printr-o slujbă de Te Deum, săvârșită de părinții profesori, în frunte cu pr. prof. Constantin Popescu, directorul instituției. Evenimentul a fost marcat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, după cum ne-a transmis Gabriela Popescu.

Ca în fiecare an, cea de a doua jumătate a lunii septembrie aduce cu sine deschiderea noului an școlar. Astfel, la vremea când toamna își socotește roadele, școlile noastre „își numără bobocii”, după cum spune un înțelept proverb românesc. La sorocul unui nou început, elevii Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova s-au adunat după obicei, lângă vechea biserică a Mănăstirii Coșuna, ctitoria banului Stepan.

„Suntem îndreptățiți să privim cu nădejde spre viitor”

Pe platoul din fața școlii, părinții profesori au oficiat slujba de Te Deum. După omentul religios, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a rostit un cuvânt de învățătură, îndemnându-i pe seminariști să pună minte și în suflet îvățătura ortodoxă pentru a putea duce mai departe tradiția Bisericii noastre. „Începem astăzi un nou an școlar, o nouă osteneală în cunoașterea și în învățarea lucrurilor despre credința noastră ortodoxă, despre științele pozitive ale cunoașterii umane și despre tot ceea ce ne este de folos în viața noastră. În felul acesta, formând atât intelectul cât și sufletul nostru, putem da răspunsuri bune celor care îi va rândui Dumnezeu să ne fie ucenici, credincioși, ascultători în viața noastră de după școala de aici. A învăța este specific omului, pentru că numai omul a fost dotat de Dumnezeu cu rațiune, simțire și voință. Este o creatură aleasă spre a se deveni după chipul Stăpânului său, spre a ajunge la asemănarea lui Dumnezeu. Prin însăși actul creator, Dumnezeu a întipărit în noi aceste calități prin care creștem atât intelectual, cât și moral, ambele direcții fiind întotdeauna complementare. Niciodată nu putem crește doar intelectual sau doar moral, și nici nu putem fi morali și lipsiți de rațiune, pentru că un sentimentalism searbăd și neputincios ar aduce multă primejdie în viața noastră. Prin urmare, totdeauna creștem în rațiune și în simțire. În rațiune, pentru că suntem în creația lui Dumnezeu la mijloc, între lumea cerească și cea pământească, și în simțire, pentru că prin rugăciune suntem împreună cu sfinții. De aceea cântăm «Sfânt, Sfânt, Domnul Savaot», așa cum cântă îngerii în ceruri, iar prin simțirea pământească suntem legați de lumea în care trăim”, a spus IPS Părinte. În continuare, Mitropolitul Olteniei a vorbit despre frumoasa tradiție pe care o are Seminarul Teologic din Craiova în pregătirea viitorilor slujitori ai sfintelor altare. „Această școală are o tradiție îndelungată, o adevărată istorie. Aici s-au format generații de preoți care astăzi sunt slujitori ai sfintelor altare în Oltenia, cât și în afara regiunii. De aceea, suntem îndreptățiți să privim cu nădejde spre viitor, pentru că totdeauna Dumnezeu va purta de grijă Bisericii noastre”, a conchis IPS Părinte.

La final, elevii cu rezultate deosebite la învățătură în anul școlar 2012 – 2013 și cei care s-au remarcat olimpiadele școlare județene și naționale au fost premiați și felicitați.

Comentarii Facebook


Știri recente