Seminar asupra libertății religioase la Bruxelles

Vineri, 30 martie 2012, Comisia Biserica și Societatea a Conferinței Bisericilor Europene, Comisia Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE) și Biroul Consilierilor de Politică Europeană al Comisiei Europene (BEPA) au organizat, la Bruxelles, un seminar asupra libertății religioase în și în afara UE, potrivit orthodoxero.eu. Sub titlul „Libertatea religioasă: un drept fundamental într-o lume în rapidă schimbare”, întâlnirea a reunit reprezentanți ai comunităților religioase și ai autorităților publice din diferite părți ale lumii, precum și o serie de oficiali europeni cu responsabilități în stabilirea politicii externe a Uniunii și în asigurarea implementării legislației referitoare la drepturile fundamentale ale omului.

Prima sesiune a seminarului s-a axat pe locul libertății religioase în cadrul legal stabilit de Tratatul pentru Funcționarea UE, în care au fost subliniate deopotrivă principiul subsidiarității în reglementarea relației Stat-Biserică și necesitatea asigurării de către Stat a libertății de a adera sau nu la o credință religioasă, precum și de a o schimba.

Discuțiile au continuat apoi în două direcții, acoperind situația actuală în afara și apoi în cadrul Uniunii Europene, cu privire la respectarea ori încălcarea libertății religioase.

Participanții au luat cunoștință de faptul că, pe întreg mapamondul, creștinii sunt victime în 75% dintre cazurile de discriminare religioasă. Apreciind rezoluțiile deja emise de către instituțiile europene ca urmare a violențelor repetate împotriva creștinilor din Orientul Mijlociu, reprezentanții comunităților religioase au cerut oficialilor europeni o afirmare mai energică a libertății religioase între drepturile fundamentale ale omului. Acest lucru poate fi făcut prin intermediul mijloacelor diplomatice oficiale precum și a căilor complementare ce stau la dispoziția Serviciului European de Politică Externă, mai ales a celor vizând implicarea societății civice din zonele respective. O asemenea abordare ar fi cu atât mai mult de dorit cu cât, așa cum a arătat arhiepiscopul romano-catolic de Karachi (Pakistan) Joseph Coutts, problemele cele mai mari nu există la nivel de legislație oficială ci mai degrabă la nivel de percepție populară, la nivel de comunitate. Aceeași idee a fost susținută și de Paul Bhatti, ministru pakistanez, al cărui frate, de asemenea ministru în vreme aceea, a fost ucis anul trecut de către fundamentaliștii musulmani. „Oficial, libertatea religioasă este garantată în Pakistan, ca și în alte multe țări din regiune, dar lucrurile stau mult diferit în realitate, minoritățile religioase fiind mereu ținte ale violențelor și aflându-se sub presiune constant din partea majorității,” a declarat Bhatti. Alți participanți au atras atenția asupra urmărilor grave pe care Primăvara Arabă le-ar putea avea asupra minorităților creștine din țări precum Tunisia, Egipt ori Siria, date fiind convingerile religioase ale noilor lideri politici.

Contrazicând oarecum percepția comună, potrivit căreia Europa e mult mai consecventă în protejarea drepturilor fundamentale ale omului, și deci și a libertății religioase, a treia sesiune a seminarului a fost cel puțin la fel de consistentă ca și cea precedentă, chiar dacă natura problemelor este în mod evident diferită. Aici islamofobia și antisemitismul, fenomene care se află în continuă creștere, erau până nu demult principalele obstacole în calea apărării libertății religioase. Dr. Gudrun Kugler, directorul Observatorului asupra Intoleranței și Discriminării împotriva Creștinilor, din Viena, a atras însă atenția că lucrurile s-au schimbat considerabil în ultimii ani, un nou termen făcându-și apariția pe scena publică: creștinofobia. Astfel, de exemplu, în Franța, din toate actele de vandalism asupra obiectivelor religioase în anul 2010, 84% au vizat ținte creștine. Mai recent, 95% din actele de vandalism săvârșite anul trecut în Scoția au țintit biserici ori cimitire creștine. În plus, manifestări ostile creștinismului au apărut din ce în ce mai des în mass-media și în domeniul artelor, consolidând sentimentul de amenințare în rândul creștinilor.

Există, de asemenea, multe situații în care libertatea religioasă a creștinilor este încălcată de anumite prevederi legale la nivel național. De exemplu, Agențiile de Adopții ale Bisericii Romano-Catolice din Marea Britanie au fost închise anul trecut, după 200 de ani de activitate, pentru a evita situația de a fi obligate să încredințeze copii cuplurilor homosexuale. Tot în Marea Britanie există situații în care părinților nu le este permis să ceară scutirea copiilor lor de la orele de educație sexuală, încălcându-li-se astfel atât libertatea religioasă cât și drepturile parentale.

Probleme similare există și în Suedia, unde mai multor medici și asistente medicale care au invocat obiecția de conștiință atunci când li s-a cerut să participe la efectuarea unui avort li s-a cerut să demisioneze. Situația este încă și mai îngrijorătoare în Cipru, unde, în partea ocupată de guvernul turc, mai multe biserici ortodoxe au fost dărâmate de autorități. Mai mult, creștinii de aici au nevoie de autorizație specială din partea autorităților pentru a putea săvârși slujbele religioase, ajungându-se chiar în situații în care preoți și episcopi ortodocși au fost reținuți de poliție în timp ce își desfășurau activitatea pastorală.

În fine, a fost amintit și cazul Ungariei, unde, deși libertatea religioasă este respectată de Stat, noua Lege a Cultelor a instituit o stare de fapt discriminatorie față de cultele cu un număr mic de membri și fără o istorie însemnată în această țară, care au fost private de recunoașterea oficială și, implicit, de sprijinul material din partea Statului.

În fața tuturor acestor exemple, reprezentanții comunităților religioase au cerut ca instituțiile europene să urmărească mai îndeaproape cazurile de încălcare a libertății religioase atât pe teritoriul Uniunii cât și în afara ei. Condiții mai dure în această privință ar trebui impuse în cadrul negocierilor de aderare a noilor membre, precum și în cele pentru semnarea tratatelor internaționale. De asemenea, Agenția Europeană pentru Drepturi Fundamentale a primit solicitarea de a realiza un studiu care să ofere date precise referitoare la amploarea discriminării religioase în statele membre ale UE.

Comentarii Facebook


Știri recente