Semicentenarul Mitropolitului Visarion Puiu

Ziua de 10 august a intrat în conștiința iubitorilor de istorie ca dată a comemorării Mitropolitului Bucovinei, Visarion Puiu, căci ultimul mare chiriarh al „Țării Fagilor” și-a început călătoria către Cer în anul 1964, ziua 10 a lui Gustar, departe de țară, la vârsta de 85 de ani.

Și în acest an, la Mănăstirea Neamț și la Schitul Vovidenia s-au organizat vineri, 8 august 2014, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, o serie de manifestări spirituale și culturale dedicate semicentenarului mutării în veșnicie a destoinicului ierarh Visarion Puiu, informează „Ziarul Lumina”.

Ziua a debutat prin oficierea dumnezeieștii Liturghii de către un sobor de preoți și diaconi, avându-l în frunte pe pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași. Alături de sfinția sa, au mai slujit starețul Mănăstirii Neamț – arhim. Benedict Sauciuc, egumenul Schitului Vovidenia – arhim. Mihail Daniliuc, pr. dr. Florin Țuscanu – președintele Asociației „Mitropolit Visarion Puiu”, pr. Nicolae Axentioi din Parohia Nemțișor, iar din partea Protopopiatului Pașcani, pr. Ioan Gigi Daniel. Lor li s-au mai adăugat și alți iubitori ai personalității ierarhului pomenit.

După Sfânta Liturghie s-a săvârșit Parastasul pentru Mitropolitul Visarion Puiu și familia sa. La sfârșitul slujbei, părintele decan Ion Vicovan a rostit un scurt cuvânt de omagiere a vieții și activității celui comemorat. După aceasta, participanții au purces la Casa memorială „Visarion Puiu” din spațiul monastic al Vovideniei, aici având loc vernisarea Expoziției foto-documentare „Mitropolitul Visarion Puiu, un ierarh luminat și un patriot neînfricat”.

„Dragostea și jertfa sa vor rămâne pentru noi pilduitoare paradigme”

Programul zilei a continuat la Centrul social-cultural „Sfântul Paisie de la Neamț”, unde s-a desfășurat Simpozionul „Visarion Puiu. Semicentenar”. S-au prezentat interesante comunicări, evidențiindu-se atât complexa personalitate a ierarhului, cât și trudnica sa slujire ca eparhiot la Argeș, Bălți, Cernăuți, Odessa ori în exil. Au conferențiat pr. prof. dr. Ion Vicovan, cu tema „Mitropolitul Visarion Puiu și Biserica Ortodoxă Română în perioada de început a regimului totalitar ateu comunist, probleme contextuale”, arhim. Benedict Sauciuc, cu subiectul „Relația Mitropolitului Visarion cu Mănăstirea Neamț”, inspector școlar prof. Elena Preda, președintele Fundației culturale „Ion Creangă”, cu prelegerea „Condamnarea la moarte și încercări de reabilitare în lumina caietelor CNSAS”, doctor în istorie Vasile Diaconu, custodele Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț, cu tema „Tribunalul Poporului, o instanță judiciară controversată”, pr. Dumitru Valenciuc din Volovăț – Suceava, autor a numeroase cărți despre istoria Bisericii din Bucovina, pe subiectul „Mitropolitul Visarion Puiu și Facultatea de Teologie din Cernăuți”. În continuare, pr. Florin Țuscanu s-a referit la anevoiosul, lungul șir de acțiuni și demersuri în vederea reabilitării depline a vlădicului comemorat. De asemenea, pr. Nicolae Axentioi a abordat un subiect foarte interesant legat de activitatea de chiriarh al Bucovinei a celui omagiat: „Mitropolitul Visarion și-a dat demisia ori a fost demis?”. Din partea Protopopiatului Pașcani, pr. Ioan Gigi Daniel a vorbit despre legăturile ierarhului pribeag cu obârșiile sale. S-a dat citire apoi mesajului preacuviosului părinte arhim. dr. Timotei Aioanei, reprezentantul Patriarhiei Române în Țara Sfântă și Superiorul Așezămintelor Românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, reliefându-se contribuția însemnată a lui Visarion Puiu la construirea reprezentanței românești din orașul sfânt, el numărându-se printre ctitorii principali ai acesteia.

În încheiere, arhim. Mihail Daniliuc a vorbit participanților despre „Apusul pământesc al Mitropolitului Visarion”. Printre cele expuse, părintele egumen, care este și custodele muzeului, a evidențiat faptul că „deși departe de noi cu trupul, îl simțim aproape pe Mitropolitul Visarion, prin scrierile sale – retipărite, în parte, ce-i drept; prin reședința vlădicească ctitorită în spațiul monastic al așezării noastre; prin realizările excepționale înfăptuite în trudnica activitate de chiriarh la Argeș, Bălți, Cernăuți, Odessa, dar și la Paris, ce încă stârnesc admirație și gratitudine; îl simțim aproape prin personalitatea lui complexă, dinamică, pe care ne străduim a o înțelege corect, raportată la timpul și spațiul viețuirii și slujirii sale în Biserica noastră Ortodoxă. Dragostea și jertfa sa vor rămâne pentru noi pilduitoare paradigme”.

Dintre participanți mai amintim: primarul comunei Vânători-Neamț, doamna jurist Maria Pietrariu, directorul Parcului Natural Vânători, inginer Sebastian Cătănoiu, directorul Liceului „Vasile Conta” din Târgu Neamț, prof. Carina Cojocariu, profesorii Ion și Rodica Pipirigeanu, precum și mulți alți iubitori de istorie. A mai fost prezentă doamna Elena Coșofreț, coordonatorul proiectelor europene din cadrul primăriei, care, alături de instituția amintită, a susținut material refacerea unei părți însemnate din expoziția muzeală de la Vovidenia.

La final, într-un cadru solemn, pr. Florin Țuscanu de la Roman a dăruit muzeului de la Vovidenia câteva obiecte personale ale Mitropolitului Visarion Puiu ori legate de activitatea lui sacerdotală: un toiag, o cruce pectorală, un antimis vechi, purtând semnătura vlădicului, precum și un bust în miniatură. Toate acestea vor deveni exponate prețioase în expoziția închinată ierarhului în casa sa de la Vovidenia.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…