Sediul istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe din Buzău și Vrancea, resfințit. IPS Ciprian: Am mari așteptări

„Am mari așteptări din partea femeilor ortodoxe din cele două județe ale Eparhiei noastre și sunt convins că veți face cinste Bisericii Ortodoxe Române”, a mărturisit Arhiepiscopul Ciprian sâmbătă, 28 decembrie 2019, la resfințirea sediului istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe din Buzău și Vrancea.

Imobilul a fost redobândit de Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei în urmă cu 16 ani, fiind apoi renovat și redat, în 2018, funcției inițiale.

IPS Ciprian sfințește sediul istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe. ©Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a spus femeilor din asociație că ele sunt chemate în prezent să dea „mărturie concretă, vie”, despre credința lor: „Trebuie să o transmiteți copiilor și nepoților, confirmând, prin aceasta, că sunteți vrednice urmașe ale femeilor ortodoxe de odinioară”.

Asociația Femeilor Ortodoxe din Buzău și Vrancea a fost înființată în anul 1927 de Episcopul Ghenadie Niculescu și a funcționat, până în 1948, sub denumirea de „Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe din România – filiala Buzău”, societate cu personalitate juridică distinctă în cadrul Eparhiei.

„Perioada 1948-1990, când înaintașele dumneavoastră nu s-au mai putut implica organizat în viața Bisericii, este, din fericire, de domeniul trecutului; totuși, activitatea lor nu a lipsit cu desăvârșire, deoarece au continuat să se implice la nivelul fiecărei parohii, în așa-numitele comitete parohiale, desigur, în funcție și de modul în care preotul a știut să le inspire curaj”.

„După anul 1990, am intrat într-o nouă etapă a istoriei Bisericii noastre strămoșești, marcată de libertatea de exprimare, și cred că nimeni nu ne mai poate opri să ne manifestăm public, prin fapte concrete, credința ortodoxă și valorile Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos”, a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

La evenimentul de sâmbătă au participat aproximativ 50 de membre ale organizației, între care și avocat Ana-Corina Săcrieru – președintele Asociației Femeilor Ortodoxe, informează Eparhia pe site-ul oficial.

IPS Ciprian și Ana-Corina Săcrieru la sfințirea sediului istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe. ©Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Ana-Corina Săcrieru a menționat că Arhiepiscopul Ciprian, dincolo de restaurarea juridică a asociației, a pus în lumină adevărata misiune a femeii ortodoxe.

„Ați deschis o poartă și ne-ați spus: Iată, aceasta este dimensiunea în care femeia ortodoxă funcționează, ca o adevărată organizatoare a lumii din jurul ei. Intenționat evit cuvântul «creatoare», deși Alice Voinescu, prima femeie filosof din cultura română, cu doctoratul luat în anul 1913, spunea că declinul culturii a început odată cu uitarea de către femeie a menirii ei fundamentale, aceea de creatoare a lumii din jurul ei”.

„Când femeia alege să pună altceva în locul valorilor sădite ontologic în ea, atunci începe declinul lumii din jurul ei. Este ca și cum am uita adevărata menire și ne-am apuca de altceva. Noi știm că avem multe de făcut, dar cele cu adevărat importante nu trebuie lăsate. Acesta nu este doar un act de restaurare juridică, ci și de restaurare a demnității feminine, pentru că, atunci când suntem în menirea noastră, suntem cu adevărat în demnitatea noastră”, a semnalat doamna președinte.

Fotografie de grup la sfințirea sediului istoric al Asociației Femeilor Ortodoxe. ©Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Asociația Femeilor Ortodoxe din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei numără în prezent 7.600 de membre, având drept scop „renașterea spirituală a poporului român și deșteptarea spiritului misionar creștin”.

Foto credit: Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Comentarii Facebook


Știri recente