Ședințe de kinetoterapie gratuite cu ajutorul Parohiei „Precista Mare” din Roman

Cu binecuvântarea și sprijinul PS Părinte Ioachim Băcăuanul, episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Parohia „Precista Mare” din Roman a semnat un parteneriat cu Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România (ASCHFR), filiala Roman, care beneficiază, de la 1 februarie a.c., de serviciile unui kinetoterapeut salarizat din banii parohiei.

Asociația de Sprijin a Copiilor cu Handicap Fizic din România – Filiala Neamț, cu sediul în Roman, are în grijă 43 de persoane asistate, cu dizabilități, cu vârste între 0 și 22 de ani. Din cotizația anuală de 50 de lei a membrilor, Asociația nu reușește să susțină angajarea un kinetoterapeut care să desfășoare activități de recuperare cu acești copii. Cum pentru postul de kinetoterapeut trebuie angajată o persoană cu studii, cheltuielile aferente ar reprezenta 18.540 lei anual, sumă pe care ASCHFR nu a avut până acum de unde să o asigure. Acesta este momentul în care unul dintre membrii asociației a ajuns, prin rânduiala lui Dumnezeu, în apropierea Bisericii, unde a aflat o comunitate doritoare să vină în ajutorul celor aflați în suferință.

Coordonatorul acestui proiect, pr. Dan Antoce, paroh la „Precista Mare” din Roman, ne-a relatat cum a debutat această activitate: „În contextul unor lucrări desfășurate în parohia noastră, am cunoscut pe unul dintre părinții care fac parte din ASCHFR. Așa am aflat de dramele cu care se confruntă familiile în care există copii cu handicap fizic, imobilizați în scaun cu rotile. Atunci am aflat că sunt mai mulți în aceeași situație, că s-au organizat, pentru a se putea sprijini reciproc și că acum au un spațiu pus la dispoziție de primărie, pe strada Ion Creangă nr. 13, au aparatură, darnu au om, adică nu își permit din fondurile obținute în special prin donații să plătească un kinetoterapeut. Am aflat atunci că au lucrat doar cu voluntari, care plecau după o vreme. Expresia folosită de acel tată disperat și oarecum resemnat, „nu avem om”, m-a dus cu gândul la slăbănogul din Evanghelie, care aștepta lângă scăldătoarea Vitezda un OM, care să îl ajute să beneficieze de vindecarea pe care Duhul Sfânt o dăruia prin apa de acolo. De atunci am început să caut o cale prin care Biserica să facă acest lucru, să vină în sprijinul copiilor cu handicap fizic din România. Astfel au început în ianuarie demersurile pentru angajarea la Parohia „Precista Mare” a unui kinetoterapeut.”

În consecință, în luna februarie a.c., a fost angajată dra Alina Simona Percă, absolventă a Facultății de Educație fizică și Sport, specializarea kinetoterapie. din Iași, care a fost recomandată de Comitetul de părinți ai ASCHFR, unde anterior a făcut voluntariat. „În cadrul acestui proiect kinetoterapeutul poate acorda până la 160 de ore de kinetoterapie lunar, în mod gratuit, celor care au nevoie de această terapie și sunt membri ai asociației partenere”, a precizat părintele Dan Alexandru Antoce, potrivit epr.ro.

Începutul nu a fost foarte ușor, colaborarea definindu-și pe parcurs caracteristicile și necesitățile. După cum am aflat de la pr. Dan Antoce: „Cum din cei 43 de membri ai Asociației nu toți sunt deplasabili, la început, în lunile de iarnă ședințele de kinetoterapie s-au ținut mai mult la domiciliul beneficiarilor.”.

Proiectul de parteneriat cu ASCHFR constituie cea de-a treia cale de implicare a Parohiei „Precista Mare” în viața copiilor și tinerilor din urbea romașcană, după organizarea unui parc de joacă pentru cei mai mici și inițierea unui program de meditații gratuite pentru liceeni.

„Orice părinte știe câte sacrificii face pentru copilul lui. Persoanele cu probleme de sănătate din cadrul ASCHFR nu mai au puterea de a cere, dar se bucură în suferința lor atunci când sunt ajutate. Oricare dintre noi poate fi persoana care să-i ajute să se ridice din scaunul cu rotile”, a spus părintele Antoce, ca un îndemn pentru toți cei care se pot implica în ajutorarea aproapelui.

Comentarii Facebook


Știri recente