Şedinţă solemnă în Parlament | Părintele Patriarh: Regele Mihai I a fost un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române

Părintele Patriarh Daniel a participat luni la şedinţa solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului, dedicată omagierii Regelui Mihai I, ce s-a desfăşurat în prezenţa Preşedintelui României, Klaus Iohannis, şi a Custodelui Coroanei, Principesa Margareta.

Au mai fost prezenţi foştii şefi de stat Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, Premierul României, membri ai Guvernului, preşedintele Camerei Deputaţilor, preşedintele Senatului, membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti.

Evenimentul comemorativ a început prin intonarea Imnului Naţional al României, după care a fost păstrat un moment de reculegere.

În continuare, a fost redat video ultimul discurs al Regelui Mihai în Parlamentul României.

Klaus Iohannis, Preşedintele României, a transmis primul mesaj în memoria Regelui, subliniind că Majestatea Sa va rămâne în amintirea poporului român ca un mare om de stat care a apărat cu toate puterile și prerogativele sale România în vremea domniei și a făcut tot ce i-a stat în putință mai apoi, în exil, pentru reînnodarea legăturilor tradiționale ale României cu democrațiile occidentale.

La rândul său, Custodele Coroanei Române, Principesa Margareta a afirmat că va continua să servească interesele fundamentale ale României şi îşi va dedica munca românilor din toate ţările lumii.

Principesa Margareta consideră că ţările lumii au nevoie să cunoască mai bine ceea ce România a reuşit în 150 de ani ca stat modern, ce a realizat în secolul care a trecut de la Marea Unire şi ce a construit, după căderea comunismului.

În cuvântul rostit, Patriarhul a vorbit despre virtuţile Regelui Mihai I al României care l-au călăuzit întreaga viaţă: credința în Dumnezeu, iubirea faţă de poporul român, răbdarea în suferinţă, demnitatea în comportament şi puterea de-a ierta pe cei ostili.

Mare personalitate istorică a veacului său, monarh, mareșal al României, veteran al celui de-Al II-lea Război Mondial, eroic în actul de la 23 august 1944, Regele Mihai I al României a fost, în același timp, un credincios statornic al Bisericii Ortodoxe Române, un om cu o credință puternică pe care nu s-a sfiit niciodată să o mărturisească în public, trăind potrivit principiului călăuzitor al Monarhiei Române Nihil sine Deo (Nimic fără Dumnezeu), a spus Părintele Patriarh Daniel.

Majestatea sa a murit marţi la vârsta de 96 ani, la reşedinţa din Elveţia. Programul funeraliilor poate fi consultat aici.

Foto Credit: Robert Nicolae / Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente