Programul funeraliilor Regelui Mihai I al României: Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 16 decembrie 2017

Regele va fi înhumat sâmbătă, 16 decembrie 2017, în noua Catedrală din Curtea de Argeș. Ceremonialul religios va fi oficiat în Catedrala Patriarhală. Redăm în continuare programul complet al funeraliilor transmis de Casa Regală a României:


Sicriul cu trupul neînsuflețit al Majestății Sale va ajunge miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 11:00 pe Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat la Castelul Peleș.

Sicriul va fi așezat în Holul de Onoare al Castelului Peleș, unde oficialitățile vor transmite condoleanțe după un program prestabilit pe baza listelor comunicate în prealabil Protocolului Regal.

Publicul nu va avea acces pe durata șederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia. Presa va avea acces pe terasa Castelului Peleș și, în anumite intervale orare, în Holul de Onoare.

Miercuri, 13 decembrie 2017, la ora 18:00, trupul neînsuflețit al Majestății Sale va fi transportat de la Castelul Peleș în Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49-53), unde va ajunge la ora 20:30. Ceremonia va avea caracter privat.

Cei care vor dori să depună flori la catafalcul Majestății Sale vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal din București, după următorul program:

  • Miercuri, 13 decembrie, între orele 21:00 – 24:00;
  • Joi, 14 decembrie, între orele 08:00 – 22:00;
  • Vineri, 15 decembrie, între orele 08:00 – 22:00.

Cei prezenți la Palatul Regal pentru a aduce un ultim omagiu Regelui Mihai I, sunt rugați să respecte un set de reguli impuse de solemnitatea momentului, după cum se precizează în comunicatul Casei Regale.

Sâmbătă, 16 decembrie 2017, la ora 10:30, va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal un scurt serviciu religios. Presa nu va avea acces în Sala Tronului pe durata ceremoniei.

La ora 10:55, sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai va fi așezat pe un catafalc în Piața Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă și militară. Accesul publicului în Piața Palatului este liber, în zonele special amenajate pentru participanți. Accesul presei este liber.

De la ora 11:25 la ora 12:15, Cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piața Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Piața Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei.

De la ora 12:30 la ora 14:00, în Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare, la care nu vor avea acces publicul și nici presa.

Între ora 14.00 și ora 18.20, cortegiul se va deplasa la Curtea de Argeș.

Sâmbătă, la ora 18.45, va avea loc înhumarea Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeș. Ceremonia va fi privată, în prezența Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României și a membrilor Familiilor Regale străine prezenți la eveniment. Publicul va avea acces doar în fața porții de intrare în parcul Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului. Presa va avea acces în fața Noii Catedrale de la Curtea de Argeș.

Prezența presei nu va fi permisă în incinta Noii Catedrale, nici înainte, nici pe parcursul ceremoniei de îngropare. Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele 7 zile după înmormântare.

Familia Regală anunță mare doliu pentru 40 zile și doliu timp de trei luni (de la deces). Marele doliu și doliul se referă la prezența publică a membrilor Familiei Regale.

Cărți de condoleanțe sunt deschise, începând de astăzi, la Castelul Peleș, la Palatul Regal (Calea Victoriei) și la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziția publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Comentarii Facebook


Știri recente