Ședință de lucru la Centrul Eparhial din Caransebeș

În Sala de festivități Episcop Elie Miron Cristea a Centrului Eparhial din Caransebeș a avut loc marți, 26 ianuarie 2016, ședința Permanenței Consiliului Eparhial la care au fost invitați protopopii și coordonatorii centrelor pastoral-misionare din Episcopia Caransebeșului, informează Diac. Pavel Canea, Darius Herea de la Biroul de Presă al Episcopiei Caransebeşului.

La începutul ședinței, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a arătat că din anul 2016, pentru o lucrare bisericească mai eficientă, teritoriul eparhiei s-a organizat în 10 centre pastoral-misionare. Pentru fiecare centru s-a numit câte un preot responsabil, care să răspundă de buna desfășurare a activităților centrului.

În continuarea ședinței s-au numit coordonatorii cercurilor pastoral-misionare și s-au stabilit atribuțiile pe care aceștia le vor avea de îndeplinit. Preoții coordonatori vor putea fi și ajutoare ale protopopilor și delegați ai Centrului Eparhial pentru a reprezenta autoritățile bisericești eparhiale și protopopești în parohiile din jurisdicția cercului pe care îl coordonează. Pe lângă preotul responsabil, în fiecare cerc pastoral-misionar a fost desemnat și un profesor care să coordoneze activitatea dascălilor de Religie din respectivul teritoriu, mai ales în contextul în care anul 2016 a fost declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești. Cercurile pastoral-misionare vor avea cel puțin o activitate în fiecare lună, iar în anul 2016, la una dintre întâlniri va participa și chiriarhul.

Având în vedere anul omagial 2016, la nivelul eparhiei, prin cercurile pastoral-misionare se vor organiza și trei concursuri care se adresează tinerilor din învățământul gimnazial și liceal, un concurs de coruri școlare, un concurs de verificare a cunoștințelor religioase și un concurs de evidențiere în rândul tinerilor a tradițiilor și obiceiurilor din Banatul de Munte. În ședință a fost prezentat și aprobat conceptul acestor concursuri.

Din punct de vedere cultural, a fost adusă la cunoștința celor prezenți agenda manifestărilor pregătite de Centrul Eparhial Caransebeș pentru anul 2016, preoții fiind îndemnați de să organizeze și la nivel local activități duhovnicești cu profil cultural. Agenda culturală a fost completată de activitățile programate de Departamentul de Tineret al Episcopiei Caransebeșului. Au fost și comunicări cu privire la activitatea economică, socială și de protejare a patrimoniului unităților administrative din eparhie.

La finalul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian și-a exprimat dorința ca „toate activitățile propuse să se împlinească spre formarea tinerilor, pentru folosul spiritual al credincioșilor eparhiei și pentru bunul mers al Bisericii lui Hristos din Eparhia Caransebeșului.”

În aceeași zi Sala festivă a Centrului Eparhial a găzduit și ședința Adunării generale a Casei de ajutor eparhial (C.A.E.), în cadrul căreia s-a prezentat bilanțul anului 2015, precum și planul de lucru pe anul în curs. Au participat membrii Permanenței Consiliului Eparhial, protopopii și contabilii celor patru protopopiate ale Episcopiei Caransebeșului, precum și reprezentanții clerului din cadrul Casei de ajutor eparhial.

Comentarii Facebook


Știri recente