Şedinţă de lucru a Biroului pentru catehizare al Arhiepiscopiei Iaşilor

Mănăstirea Vlădiceni din Iaşi a găzduit joi, 4 februarie 2016, o nouă întâlnire de lucru a preoţilor responsabili cu cateheza parohială din Arhiepiscopia Iaşilor, informează site-ul doxologia.ro. Au participat responsabilii din cinci protopopiate, alături de pr. dr. Bogdan Racu, inspector eparhial pentru învăţământ şi cateheză, şi de pr. Cristian Alexandru Barnea, inspector eparhial pentru învăţământ.

Ordinea de zi a inclus, pe lângă definitivarea programei catehetice pentru anul în curs, şi o evaluare de ansamblu a activităţilor desfăşurate în anul 2015, probleme organizatorice şi creionarea unor proiecte catehetice viitoare.

În ceea ce priveşte noua programă catehetică pentru anul 2016, aceasta va cuprinde zece teme, în concordanţă cu Hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind Anul omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox şi Anul comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul şi al tipografiilor bisericeşti. Acest material s-a dovedit util preoţilor cateheţi în ultimii ani, fiind îmbunătăţit de la o ediţie la alta, astfel încât el cuprinde, pe lângă temele catehetice, note de argumentare, sugestii de alcătuire a unei cateheze, metode active de predare-învăţare, competenţe generale şi specifice, planuri de cateheze şi un indice bibliografic. În perioada următoare, după aprobarea ei în Permanenţa Centrului eparhial Iaşi, această programă va fi pusă la dispoziţia preoţilor din protopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor.

Despre alcătuirea programei catehetice mai multe detalii a oferit pr. dr. Bogdan Racu: „Pornind de la tematica Anului omagial şi a celui comemorativ, care oferă repere şi modele creştinului de astăzi pentru adevăratele valori, am căutat să găsim cele mai bune sugestii de cateheză, prin care preoţii să-i îndrume pe credincioşi spre trăirea adevărurilor de credinţă pe care le-am primit de la Mântuitorul Iisus Hristos. Ca şi în programele catehetice din anii trecuţi, accentul se pune pe citirea şi tâlcuirea Sfintei Scripturi, sub îndrumarea Sfinţilor Părinţi. Programa catehetică 2016 este rezultatul colaborării cu părinţii responsabili cu cateheza în protopopiatele Arhiepiscopiei Iaşilor şi în alcătuirea ei s-a folosit experienţa de la catehezele demonstrative desfăşurate în eparhie“.

Cu această ocazie au fost analizate, într-o primă etapă de evaluare, şi activităţile catehetice desfăşurate în anul precedent, aici fiind încadrate catehezele demonstrative susţinute în cercurile pastorale, trainingurile organizate pentru preoţi, materialele catehetice deja publicate, concursul catehetic al Patriarhiei Române, programul „Hristos împărtăşit copiilor“. O evaluare detaliată a acestor activităţi a fost programată pentru o întâlnire viitoare.

Pentru perioada următoare, Biroul de catehizare îşi propune continuarea proiectului privind afişele catehetice („Cuvânt catehetic“), dar şi editarea unor pliante cu un conţinut religios-didactic, destinate atât preoţilor, cât şi credincioşilor.

Comentarii Facebook


Știri recente