Seară cultural-duhovnicească la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a avut loc joi, 20 februarie, seara cultural-duhovnicească „Memoria, temelia identității”, dedicată victimelor represiunii comuniste din România, informează Ziarul Lumina.

Întâlnirea care a atras numeroși studenți teologi și de la alte facultăți s-a bucurat de prezența unor oameni de cultură precum Ana Blandiana și Romulus Rusan, fondatori ai Memorialului victimelor comunismului și al rezistenței, care cuprinde și Muzeul Sighet, Ioana Boca, director executiv al Fundației Academia Civică, și Demostene Andronache, poet și deținut politic în perioada comunistă. Moderator a fost părintele Gheorghe Holbea, prodecanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București. Au recitat poezii scriitoarea Lidia Popița Stoicescu și actorii Cerasela Popescu și Tomi Cristin.

Invitații la acest eveniment au explicat de ce a fost nevoie să se construiască un memorial al victimelor comunismului și, totodată, și un muzeu al represiunii din temutele temnițe unde erau închiși cei care nu corespundeau orânduirii politice a țării noastre de după 23 august 1944. „Memorialul există nu ca o întoarcere în trecut, ci ca o încercare de a înțelege ceea ce trăim astăzi, și care sunt reziduurile trecutului în societatea de azi care ne împiedică să înaintăm mai normal în lume. Am venit cu o foarte mare curiozitate și aș vrea să îmi dau seama în ce măsură studenții de la Teologie sunt interesați de acest subiect, pentru că de ei va depinde într-un fel spiritualitatea viitoarelor generații care vor merge la biserică. Dacă ei sunt sensibili la ceea ce povestim că am făcut la Sighet, vom considera că e o mare speranță. Le transmitem îndemnul să fie ei înșiși, să gândească cu propriul cap ceea ce văd, să privească în jur și mai ales să înțeleagă că totul trebuie să se continue, pentru că nimic nu rămâne în sine”, a spus poeta Ana Blandiana.

A cunoaște cine au fost cei care au suferit cel mai mult din partea comuniștilor și a înțelege metodele acestora de marginalizare și anihilare a oricui nu se potrivea cu linia ideologică este nu numai o refacere a istoriei, ci ajută la o mai bună cunoaștere a României de astăzi. Descoperirea adevăratelor valori ale trecutului înseamnă punerea unor baze pe care pot construi tinerii de astăzi. „Tinerii au tendința să considere că numai ei există, că numai generația lor are dreptate. Ei bine, așa ceva nu există. Ești important în măsura în care continui ceva, în măsura în care reprezinți și pe alții, nu numai pe tine. Întotdeauna m-am mirat de scriitorii care merg la diferite reuniuni și se prezintă pe ei înșiși cu aerul că sunt singurii scriitori importanți din România. Problema nu este să demonstrezi că vii dintr-un pustiu, problema este să demonstrezi că vii dintr-o cultură. Acest lucru este valabil și în plan social, moral, politic. Important este să demonstrezi că știi ceea a fost înaintea ta, că îți cunoști rădăcinile și că ești în stare să rodești în continuare”, a arătat Ana Blandiana.

În cadrul întâlnirii, a fost susținut un scurt concert de cântece religioase și laice de către Grupul vocal „Sfântul Ștefan cel Mare” al studenților teologi bucureșteni și corul Bisericii Precupeții Noi din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…