Se restaurează Biserica Sfânta Vineri din Pitești

Biserica „Sfânta Vineri” din Pitești, monument de artă reprezentativ al municipiului argeșean, se află într-un amplu proces de restaurare. Lucrările de la această biserică vor fi finalizate în primăvara anului 2015, informează „Ziarul Lumina”.

Proiectul vizează restaurarea, reabilitarea și conservarea ansamblului ecleziastic (454 mp), casa parohială (224 mp), aleile și gardul de împrejmuire. „Parohia a primit asistență financiară nerambursabilă Regio pentru valorificarea și promovarea potențialului turistic-cultural local în cadrul Axei prioritare 5. Valoarea totală a contractului este de 8.131.281 lei, din care suma eligibilă nerambursabilă este de 6.249.593,52 lei, iar cofinanțarea bisericii este de 124.991,87 lei. Pentru realizarea acestui proiect a fost nevoie de patru ani de muncă, iar implementarea va dura 20 de luni, urmând a se finaliza în primăvara anului 2015. Banii vor acoperi consolidarea bisericii, precum și o serie de restaurări, de la cele de pietrărie, de zidărie și tâmplărie până la cele legate de pictura interioară, de vitralii și mobilier. Casa parohială va deveni muzeu, iar curtea bisericii va fi reamenajată în totalitate”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.

Actuala biserică a Parohiei „Sfânta Vineri” din Pitești a fost construită între anii 1904 și 1908, la inițiativa preotului Ioan Becescu, întrucât vechea biserică, construită în anii 1817-1827 de familia Ungurelu, era de dimensiuni prea mici. Noua biserică a fost construită după planurile arhitectului Ion N. Socolescu, unul dintre părinții școlii de arhitectură românească. Biserica „Sfânta Vineri” este un monument de artă argeșean reprezentativ, datorită asemănărilor sale cu monumentala ctitorie a Sfântului Voievod Neagoe Basarab din Curtea de Argeș, în ceea ce privește ornamentația și tinda cu cele patru coloane cu capiteluri, lucrate după arhitectura veche grecească din piatră de Albești de Muscel, precum și prin mozaicurile din dreapta și din stânga intrării principale. Ultimele lucrări de restaurare a interiorului și exteriorului Bisericii „Sfânta Vineri” din Pitești au fost realizate în anii 1971-1972.

Comentarii Facebook


Știri recente