Se redeschide Mănăstirea Sumela din Pont

Manastirea Sumela din Pont

Clopotele Mănăstirii Panaghia Sumela din Pont vor răsuna din nou anul acesta de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

După doi ani de „tăcere”, având în vedere că ultima liturghie a fost oficiată în august 2015 de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, Președintele Turciei a facilitat redeschiderea mănăstirii istorice din Pont, scrie ziarul grecesc Ethnos citat de Vima Orthodoxias.

Patriarhul Ecumenic s-a întâlnit joi cu Președintele turc la Palatul Prezidențial din Ankara în prezența Mitropolitului Elpidofor de Bursa și a ministrului de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu.

Potrivit comunicatului Patriarhiei Ecumenice, în cadrul întâlnirii, Sanctitatea Sa Bartolomeu a transmis atât verbal cât și în scris problemele Patriarhiei și ale comunității grecești din Turcia care necesită rezolvare.

Tradiţia menţionează faptul că mănăstirea Sumela a fost întemeiată în anul 386, în timpul împăratului Teodosie I (375-395), de către doi călugări greci, Sofronie şi Barnaba. Acești călugări au găsit o icoană a Fecioarei Maria într-una din peşterile muntelui Mela şi au decis să rămână acolo cu intenţia ridicării unei mănăstiri.

Între 1916 şi 1918, în timpul cuceririi Trapezuntului, mănăstirea a fost închisă pentru un timp de către ruşi. A fost părăsită în 1922, când au început să aibă loc deportări de locuitori între Grecia şi Turcia în urma tratatului de la Laussane.

La 15 august 2010, după 88 de ani, a fost săvârşită prima slujbă arhierească de către Patriarhul Ecumenic Bartolomeu în biserica restaurată parţial, un simbol al grecilor în Pont.

Foto: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente