Se împlinesc 89 ani de la nașterea „duhovnicului tinerilor”

„Nevederea fizică era o cruce a vietii pe plan material, dar el a transformat-o într-o biruintă în plan spiritual”, a spus Părintele Patriarh Daniel despre Părintele Teofil Părăian de la naşterea căruia se împlinesc sâmbătă, 89 ani.

Părintele Teofil, unul dintre marii duhovnici pe care i-a avut vreodată Ardealul şi întreaga Biserică Ortodoxă Română, s-a născut în data de 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului. La botez a primit numele de Ioan.

S-a născut fără vedere, motiv pentru care a urmat cursurile unei școli primare pentru nevăzători la Cluj-Napoca, între anii 1935 – 1940. A continuat cursurile la o școală de nevăzători la Timișoara, între anii 1942 – 1943, iar până în 1948, tot la Timișoara, cursurile unui liceu teoretic pentru văzători.

Preocuparea pentru viața religioasă și pentru aprofundarea cunoștințelor teologice l-a determinat să urmeze cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, între anii 1948 – 1952.

La 1 aprilie 1953 a luat hotărârea de a intra în obștea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului primind numele de Teofil, cuvânt provenit din limba greacă care se traduce cu „iubitor de Dumnezeu”.

La șapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Nicolae Colan, iar în 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Antonie Plămădeală. Tot atunci a fost hirotesit duhovnic.

În anul 1986 părintele Teofil a fost hirotesit protosinghel, iar în anul 1988 arhimandrit.

A trecut la cele veșnice în 29 octombrie 2009, în Cluj Napoca și a fost înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta.

Părintele Teofil a fost considerat „duhovnicul tinerilor“, această caracterizare arătând, pe de o parte, dragostea şi preocuparea sa de a oferi tinerilor sfaturi şi îndemnuri aducătoare de bucurie şi speranţă şi deschizătoare de drumuri pline de lumină şi nădejde, iar pe de altă parte, preţuirea pe care i-au acordat-o tinerii, care s-au regăsit pe ei înşişi în dragostea şi căldura lui.

Foto credit: crestinortodox.ro

Comentarii Facebook


Știri recente