Se împlinesc 124 ani de la nașterea celui de-al treilea episcop care a păstorit la Bălți

Se împlinesc 124 ani de la nașterea episcopului Partenie Ciopron, cel de-al treilea ierarh care a păstorit la Bălţi. Primul a fost Visarion Puiu (1923-1935), urmat de Tit Simedrea (1935-1940).

Mitropolitul Visarion Puiu împreună cu episcopi greci şi Partenie Ciopron al Armatei, şi arhierii vicari Emilian Antal şi Valerie Moglan. Foto credit: Fototeca Ortodoxiei Româneşti 

Episcopul Partenie Ciopron s-a născut în data de 30 septembrie 1896, în localitatea Păltiniş, judeţul Botoşani.

A participat la Războiului de Reîntregire, fiind rănit în 1917 pe frontul de la Oituz, pentru care a primit „Crucea comemorativă.

În 1921 a intrat în monahism la Mănăstirea Slatina, primind numele de Partenie. În același an a fost hirotonit ierodiacon. A studiat la Iași și Cernăuți.

„Între 1922-1929, urmează cursurile Seminarului Veniamin din Iaşi, absolvindu-l cu media 9,35, fiind primul dintre cei 28 de seminarişti. Strălucite rezultate a avut şi la Facultatea de Teologie din Cernăuţi, pe care o absolveşte în anul 1935, şi la care obţine, în 1936, titlul de doctor în teologie cu teza: Arhieria Mântuitorului Iisus Hristos. Studiu exegetic şi istoric„, menţionează Grigore Radoslavescu.

Mitropolitul Pimen al Moldovei l-a hirotonit ieromonah, în 1934, pe seama catedralei din Iași.

În data de 17 iunie 1937 a fost Episcop al Armatei.

„Atitudinea adoptată de episcopul Partenie împotriva comunismului în vremea războiului, comportamentul său permanent negativ la adresa regimului comunist şi preluarea modelului sovietic de organizare a armatei populare au constituit motivele pentru desfiinţarea Episcopiei Armatei în august 1948”, menţionează istoricul Adrian Nicolae Petcu într-un articol publicat în Ziarul Lumina.

Episcopii Lucian Triteanu al Romanului, Partenie Ciopron al Armatei, arhiereul vicar Efrem Tighineanu şi clerici. Foto credit: Fototeca Ortodoxiei Româneşti 

În 1950 a fost numit vicar patriarhal, dar a fost demis de regim.

A stat în recluziune la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou“ de la Suceava până în 1961, când a revenit în Sf. Sinod ca episcop la Roman. În 1978 s-a retras din scaunul Romanului, iar în 1980 a trecut la cele veşnice.

Foto credit: Fototeca Ortodoxiei Româneşti

Comentarii Facebook


Știri recente