Scopul sfințirii apelor este să ne facă nouă cale la nașterea de a doua prin botez: PS Andrei

Preasfințitul Părinte Andrei al Covasnei și Harghitei a slujit de Bobotează la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc. „Domnul s-a botezat în Iordan sfințind firea apelor. Care este scopul sfințirii apelor? Ca să ne facă nouă cale la nașterea de a doua sfințindu-ne cu apă”, a spus ierarhul.

Episcopul a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit Agheasma Mare. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre personalitatea Sfântului Ioan Botezătorul și Arătarea Sfintei Treimi la Botezul Domnului.

„Imperativul pocăiți-vă! A fost esența predicii Sfântului Ioan Botezătorul, nu trebuie înțeles greșit cum fac unii creștini aparținători ai altor culte. Sfântul Ioan a înțeles schimbarea mentalității, schimbarea gândirii, schimbarea modului de a te raporta la 3 lucruri. La tine însuți, la Dumnezeu și la cel de lângă tine”, a spus Preasfințitul Părinte Andrei.

„Botezul Sfântului Ioan era pecetluirea mentalității schimbate de atunci, dar nu a avut puterea de-a ierta păcatele”, a explicat ierarhul. „Doar în Botezul creștin trecutul este anulat și omul devine o făptură nouă.”

„Această legătură între Botezul Domnului și botezul nostru ca împărtășirea harului Sfintei Treimi ni se arată în rugăciunea de la Sfințirea Apei. Sfințirea Apei, sau Agheasma Mare, este o amintire vizuală, o actualizare a Botezului Domnului și amintirea botezului nostru. O zi de mare binecuvântare”, a continuat Episcopul Covasnei și Harghitei.

„Domnul s-a botezat în Iordan sfințind firea apelor. Care este scopul sfințirii apelor? Ca să ne facă nouă cale la nașterea de a doua sfințindu-ne cu apă.”

Răspunsurile la strană au fost dată de corala „Pocrov” a Catedralei Episcopale din Miercurea Ciuc. Sfântul locaș are două hramuri: „Sf. Ier. Nicolae” și „Acoperământul Maicii Domnului”.

Foto credit: Episcopia Covasnei și Harghitei

Comentarii Facebook


Știri recente