Şcoală parohială de muzică psaltică, în Copou. Cursurile sunt gratuite

Parohia Sf. Maxim Mărturisitorul, Copou – Iaşi, organizează cursuri gratuite de muzică psaltică. Şcoala parohială dedicată cântării bizantine îşi va deschide porţile în data de 4 iunie.

Părintele paroh Dragoş Bahrim spune că proiectul este o iniţiativă a parohiei ca urmare a unor solicitări din partea comunităţii. Oamenii au cerut să înveţe muzică psaltică, a precizat părintele.

Clericul a explicat că, în prezent, muzica bizantină se poate deprinde în cadru instituţionalizat (seminar/facultate de Teologie sau Conservator), care nu este accesibil pentru toată lumea. Iar şcoala parohială este dedicată tocmai acelor care nu pot frecventa acele instituţii, dar doresc să înveţe muzica bizantină.

Cursurile vor fi susţinute de psalţi sau profesori de muzică: Diac. Mihai Ursache, Pr. Iulian Zaltariov (Seminarul Teologic din Iaşi), Ionel Buduroi, Alexandru Stanciu şi Pr. Roger Coresciuc (Facultatea de Teologie din Iaşi).

În funcţie de cum se va dezvolta proiectul, s-a luat în calcul organizarea cursanţilor pe grupe, a precizat preotul paroh.

Cursurile vor fi susţinute în fiecare vineri, între orele 18.00-20.00, iar practică se va desfăşura în strana bisericii (sub îndrumarea profesorilor) în fiecare sâmbătă la Sfânta Liturghie şi la Vecernie.

Şcoala parohială este aşezată sub ocrotirea Sfântului Ioan al Evhaitelor, un important teolog, poet, umanist bizantin, din secolul al XI-lea. Este sărbătorit în data de 5 octombrie, fiind ultimul mare imnograf bizantin.

Sfântul Ioan este cunoscut şi pentru aportul semnificiativ la instituirea sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi, cinstiţi în data de 30 ianuarie.

Sursa foto: Mircea Florescu/Basilica.ro

Citeşte şi: Cântarea bizantină a fost inclusă în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO

Comentarii Facebook


Știri recente