Școala de vară „Viitorul este pro-viață”. Studenți s-a încheiat săptămâna trecută la Mănăstirea Caraiman din județul Prahova. Participanții și-au omagiat mentorii, iar aceștia i-au încurajat să organizeze mini-școli de vară pro-viață și în comunitățile locale din care provin.
19 studenți din șapte centre universitare din țară au participat la a patra ediție a Școlii de vară „Viitorul este pro-viață!”, organizată de Asociația România pentru Viață.
Participanții au provenit de la facultățile de Medicină, Teologie, Drept, Pedagogie, Informatică, Istorie, Litere și Psihologie. Alături de șapte mentori cu experiență pro-viață, tinerii au pus bazele cunoștințelor și implicării lor privind acest subiect.
Ei au luat parte la sesiuni de informare și de dezvoltare personală, la proiecții de film și la ateliere de dezbatere și de vorbire în public.

Printre cei șapte mentori s-au numărat și doi medici pro-viață: Calum Miller, din Anglia, absolvent al Universității Oxford, și Eliza Maria Cloțea, din București, medic rezident Obstretică-Ginecologie, care i-au convins pe tineri că a fi pro-viață înseamnă a fi și pro-știință.
În cadrul școlii de vară a avut loc, în premieră, și Consfătuirea filialelor Asociației Studenți pentru viață. Membrii au prezentat istoria organizației, au evaluat activitățile din anul universitar 2021-2022 și au discutat propuneri de activități, inclusiv cea de intensificare a cooperării între filiale.
Din activitățile taberei nu au lipsit nici o piesă de teatru pe tema crizei de sarcină, o căutare de comori, ponturi pentru crearea de vloguri, dar și o perspectivă duhovnicească asupra aspectelor pro-viață.
La finalul programului, participanții au aplaudat mentorii și le-au oferit un mic cadou în semn de mulțumire.

„Iubirea față de aproapele, față de comunitate, asta ne ajută să ieșim din bula noastră și să conștientizăm realitatea din jur. Și nu este mai mare dragoste față de aproapele decât cea de a proteja pe cel sau cea care încă are să vină printre noi!” a declarat Ioan Pristavu, student la Facultatea de Istorie și Filosofie din Cluj-Napoca
„Mi-am reamintit aici cât de importantă este implicarea pro-viață. Am descoperit că, pentru a avea curajul să te implici, este nevoie de voință și că fiecare pas spre bine își are rolul său. În principiu, sa faci binele implică o luptă în care “tu” ești principalul tău inamic”, a dezvăluit Maria Cruț, medic rezident Neonatologie din Iași.
„Am putut remarca cât de important este să conștientizăm problemele existente în societate și nevoia de a sprijini mamele, respectiv familiile care au un impas în viața lor. La fel de important este să căutăm soluții concrete la aceste probleme!” a subliniat Daniel Alexuță, Asistent universitar la Facultatea de Inginerie, Arad, la finalul școlii de vară.
„Am putut vedea efectele pe care le are criza de sarcină, durerea pe care o provoacă în rândul societății. În acest sens, este relevant cuvântul Sfântului Apostol Pavel, care zice că, atunci când un mădular suferă, suferă întregul trup”, a mărturisit și Darius Grecu, student la Facultatea de Teologie din Sibiu.

„Astfel, criza de sarcină trebuie să fie o preocupare a tuturor, pentru că un avort iminent aduce prejudicii întregii societăți, privând societatea de un viitor medic, preot, avocat, cineva care va aduce ceva bun omenirii.”
„Aici am învățat că nu e suficient doar să crezi, ci trebuie să și faci ceva în privința asta. Pe viitor doresc să mă implic ca membru în Asociația Studenți pentru viață și să particip la cât mai multe activități de susținere a femeilor care au nevoie de ajutor”, a declarat Andreea Bercea, studentă la Facultatea de Drept din Iași.
Școala de vară „Viitorul este pro-viață!” este un eveniment anual. Dar, până la anul, există posibilitatea organizării unor mini-școli de una sau două zile, au anunțat reprezentanții Asociației România pentru viață, organizație care are ca obiect de activitate promovarea mesajului pro-viață în societate, inclusiv prin activități de educație non-formală.
Vezi și:
Foto credit: România pentru viață
Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews