Școală de vară cu pictură pe sticlă în Parohia Tolstoi, Alba Iulia

Începând cu praznicul Schimbării la Față a Domnului, în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul”, ce activează pe lângă Parohia Tolstoi din municipiul Alba-Iulia, s-a deschis Școala de vară pentru copiii și tinerii parohiei, informează „Ziarul Lumina”.

Astfel, prin purtarea de grijă a prof. univ. dr. Mihai Himcinschi, parohul enoriei, și a preotesei, prof. Simona Himcinschi, săptămânal, se desfășoară Cercul de pictură pe sticlă, prin implicarea directă a preotesei și a prof. Ileana Partenie, restaurator în cadrul Muzeului Național al Unirii Alba-Iulia.

La această activitate catehetică participă peste 20 de copii și tineri ce doresc să picteze după izvoadele Școlilor ardelene de pictură pe sticlă.

Cercul de pictură din cadrul Parohiei Tolstoi din Alba Iulia s-a înființat în anul 2010. Pe perioada vacanței de vară cercul de pictură își desfășoară activitatea în cadrul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” amenajat la demisolul bisericii parohiale, iar în timpul anului școlar își continuă activitatea în cadrul Colegiului Economic „Dionisie Pop Marțian” unde, tot săptămânal, se desfășoară atelierul de pictură timp de două ore.

Apreciere națională și internațională

Strădaniile tinerilor zugravi au fost apreciate în cadrul vernisajelor de la Parlamentul României, în anul 2011, la Expoziția „Artă și Culoare în Zi de Sărbătoare”, organizată de Consiliul Județean Alba în anul 2013, iar tot în același an, prin Expoziția „Icoana pe sticlă în Transilvania”, în cadrul Taberei de creație „Arco-Trentino”, din Trento, Italia.

Pentru toamna acestui an, în cadrul actualei sesiuni a Școlii de vară, se zugrăvesc deja icoane pentru expoziții ce vor avea loc la Muzeul Țăranului Român din București. O altă expoziție a lucrărilor tinerilor din Parohia Tolstoi, va avea loc în Germania, la invitația Înaltpreasfințitului Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Activitatea inițiată de prof. univ. dr. Mihai Himcinschi și de preoteasa prof. Simona Himcinschi, este una de promovare în rândul copiilor și tinerilor, dar și pe plan internațional, a icoanei pe sticlă, și se dorește a fi un imbold pentru parohii de a valorifica arta creștină autentică din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente