În perioada 2–6 decembrie, la Seminarul Teologic Ortodox din București s-a desfășurat programul educațional „Școala Altfel”, care are scopul de a dezvolta abilitățile socio-emoționale, dar și practice, ale elevilor.
Sub coordonarea părinților diriginți și a profesorilor, elevii s-au implicat în mai multe activități de educație non-formală și experiențială.
Una dintre acestea a fost vizitarea Editurii Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și a Tipografiei Cărților Bisericești.
Proiectul educațional „De la manuscris la tipar” a avut ca scop familiarizarea elevilor cu procesul complex de editare și publicare a unei cărți, precum și înțelegerea rolului esențial al fiecărui specialist implicat în acest proces de la concepție până la materializarea în format tipărit, transmit reprezentanții Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București.
De asemenea, elevii au desfășurat activități pentru dezvoltarea abilităților sociale și de luare a deciziilor în mod responsabil, prin gestionarea emoțiilor și practicarea autocontrolului.
Discuțiile au inclus tematici diverse: Motivație pentru relații pozitive; Activitate de informare și prevenire a consumului de droguri; discuții despre Superman Challenge și noțiuni de autocontrol în situații tensionate.
O altă activitate din „Săptămâna Altfel” a fost pelerinajul organizat, cu sprijinul Agenției Basilica Travel, la mănăstirile ilfovene Cernica, Pasărea, Căldărușani, Sitaru și Snagov.
În altă zi, elevii au vizitat Catedrala Patriarhală, Mănăstirea „Sfântul Antim” și Biblioteca Sfântului Sinod din Capitală.
Vizita la bibliotecă s-a încadrat în proiectul educațional „De la tipar la eternitate”, elevii fiind îndrumați spre cunoașterea patrimoniului cultural-religios și a colecțiilor valoroase de carte veche românească, a tehnicii conservării și restaurării documentelor de patrimoniu, precum și spre înțelegerea rolului esențial al bibliotecilor în păstrarea și transmiterea moștenirii culturale scrise.
Activitățile s-au încheiat vineri cu participarea la Sfânta Liturghie în cinstea Sfântului Ierarh Nicolae și discuții legate de importanța chipului acestui sfânt în viața creștinilor, ca model de învățător, de păstor și de dăruire de sine și iubire de semeni.
Seminarul Teologic Ortodox din București a fost înființat în 1948, dar, fiind deja instaurat regimul comunist, a trecut prin numeroase prefaceri în anii 1950, inclusiv, mutarea în afara Capitalei.
După căderea comunismului, instituția de învățământ a fost inclusă în schema Ministerului Educației și adaptată la modul de organizare și funcționare a liceelor teoretice laice.
În 2016, seminarul a inclus în oferta sa educațională și un profil postliceal sanitar, care asigură trei calificări profesionale: asistent medical generalist, asistent medical de farmacie și asistent medical pentru balneo-fizio-kinetoterapie și recuperare.
Foto credit: Facebook / Seminarul Teologic Ortodox București