Schitul Sf. Ier. Nicolae din mun. Giurgiu şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram

Sâmbătă, 9 mai 2015, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte „Aducerea la Bari a moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae”, Schitul „Sf. Ier. Nicolae” din mun. Giurgiu şi-a sărbătorit cel de-al doilea hram.

Cu acest prilej, în biserica schitului, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Credincioşii prezenţi la eveniment au avut posibilitatea să se închine şi la un fragment din moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina aduse de la Catedrala Episcopală, fragmente din moaştele Sf. Ier. Vasile cel Mare, ale Sfintei Macrina şi ale Sf. Grigorie Dialogul, care se află în sfântul locaş.

De asemenea, începând de vineri, 8 mai, credincioşii care trec pragul acestui sfânt locaş se pot închina şi la o copie fidelă după ferecătura Sfintei Cruci a Mântuitorului, ce se găseşte la Mănăstirea Xiropotamu din Sf. Munte Athos.

În cuvântul de învăţătură, Episcopul Giurgiului a vorbit despre însemnătatea sărbătoririi aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Nicolae din Mira Lichiei în oraşul Bari, din sudul Italiei, în anul 1087, pentru a nu cădea în mâinile musulmanilor.

La final, credincioşii prezenţi au primit din partea ierarhului icoane cu chipul Sf. Ier. Nicolae.

Biserica Schitului „Sfântul Ier. Nicolae” din Giurgiu are o istorie foarte zbuciumată, fiind până în 1830 geamie mahomedană, necunoscându-se data construcţiei acesteia şi nici numele ctitorilor.

În anul 1830, geamia a fost transformată în biserică ortodoxă, cu hramul „Sfântul Nicolae”, după numele ţarului Nicolae I al Rusiei, această hotărâre luându-se în perioada 1828-1829, ca urmare a eliberării Cetăţii Giurgiului de sub ocupaţie otomană şi a restituirii oraşului Giurgiu Principatului Valahiei. În anul 1877 a fost bombardată de turci iar în anul 1944, în timpul luptelor care au avut loc între armata română şi trupele germane, biserica a fost bombardată de germani, suferind grave deteriorări la nivelul zidurilor exterioare.

Începând cu anul 2006, odată cu întronizarea Preasfinţitului Părinte Ambrozie în demnitatea de Episcop al Giurgiului, biserica parohială „Sf. Ier. Nicolae” a fost transformată în schit de călugări. În toţi aceşti ani, cu binecuvântarea şi prin implicarea Întâistătătorului eparhiei noastre, au fost desfăşurate ample lucrări de restaurare a sfântului locaş şi de amenajare a întregului complex monahal. De asemenea, a fost acordată o atenţie deosebită şi activităţii social-filantropice, atenţie concretizată prin înfiinţarea cantinei sociale Sf. Ier. Nicolae cel Milostiv.

Comentarii Facebook


Știri recente