Schitul românesc de la Iordan ar putea fi redeschis

Lucrările pentru deminarea terenului din zona „Valea Mănăstirilor” (Iordan) se apropie de final. Schitul românesc, închis în anul 1967, ar putea fi vizitat din nou de pelerini şi redat slujirii liturgice

Părintele Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, a declarat pentru Trinitas TV că o mare parte din această zonă a fost deminată cu succes.

„Sperăm ca în viitor să se reglementeze şi accesul în zonă, pentru că în prezent Ministerul Turismului israelian caută soluţii pentru a reglementa acest lucru. Apoi, când se va ridica şi starea aceasta specială în care se află şi Ţara Sfântă, respectiv se va permite accesul pelerinilor la obiectivele religioase, să se poată ajungă şi acolo, la râul Iordan, la locul unde avem ruinele Schitului în care a slujit Sfântul Cuvios Ioan Iacob Românul”, a spus pr. Teofil.

Pentru refacerea Schitului românesc, și implicit a deminării zonei, Patriarhia Română a inițiat în 2016 o campanie de strângere de fonduri.

Minele antipersonal şi antitanc din zona geografică a botezului Mântuitorului datează din timpul Războiului de Şase Zile din 1967.

În urma izbucnirii conflictului armat, biserica Schitului Românesc și clădirea care adăpostea chiliile au fost deteriorate devenind nelocuibile, iar începând cu anul 1970 accesul persoanelor în zonă a fost interzis.

Foto credit: Reprezentanţa Patriarhiei Române la Locurile Sfinte

Comentarii Facebook


Știri recente