Schitul nemţean Pocrov și-a serbat al doilea ocrotitor, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Schitul Pocrov din Vânători, județul Neamț, l-a serbat miercuri pe cel de-al doilea ocrotitor, Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul.

Au participat la această sărbătoare numeroși clerici şi credincioși, veniți din toate zonele țării.

„Este o tradiţie hramul închinat Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul şi mulţi preoţi şi credincioşi urcă la Pocrov la acest hram de vară pentru a se bucura de liniştea şi sfinţenia locului şi pentru a trăi un moment deosebit de rugăciune”, a declarat pentru Basilica.ro Protos. Ambrozie Ghinescu, Egumenul Schitului Pocrov.

La hram a slujit Arhim. Benedict Sauciuc, stareţul Mănăstirii Neamţ, împreună cu părinţi de la schiturile Mănăstirii Neamţ, precum şi alţi clerici.

„În cuvântul de învăţătură, părintele stareţ a subliniat că acest loc de rugăciune întemeiat de Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin poartă aceeaşi pecete a liniştii şi a sfinţeniei pe care o poartă Muntele Athos, acolo unde Sfântul Atanasie Athonitul a întemeiat prima mănăstire cu viaţă de obşte, Mănăstirea Lavra”, a subliniat  Protos. Ambrozie Ghinescu.

Schitul Pocrov

Schitul Pocrov este situat în comuna Vânători, la 17 kilometri vest de oraşul Târgu Neamţ şi la 62 km nord de municipiul Piatra Neamţ. Din dreptul Mănăstirii Neamţ până la Pocrov sunt de parcurs 4 kilometri.

Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” și așezarea monahală numită „Sihăstria Pocrovului” sunt rodul dorinței și căutării de liniște și rugăciune a Sfântului Pahomie, originar din satul Gledin din Bistrița Năsăudului, care a urmat viața monahală la Mănăstirea Neamț devenind mai apoi stareț al Mănăstirii Neamț (1702-1704) și episcop al Eparhiei Romanului (1707-1714). Acesta a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2007, la propunerea Mitropolitului Bartolomeu, cu data de sărbătorire în 14 aprilie. Moaștele Sf. Pahomie de la Gledin au fost descoperite abia în 2013. Există și o însemnare care atestă că el a fost îngropat în biserică. Moaștele sale se păstrează la Schitul Pocrov.

În prezent, așezământul aparține Mănăstirii Neamț din comuna Vânători fiind administrat de Protos. Ambrozie Ghinescu, egumenul schitului, sub îndrumarea Arhim. Benedict Sauciuc, starețul Mănăstirii Neamț.

Foto credit: Schitul Pocrov

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente