Schitul Darvari din București a primit moaștele Sfintei Matrona

Schitul bucureștean Darvari a primit un fragment din Moaștele Sfintei Matrona. Acestea au fost scoase pentru închinare, marți, după slujba Deniei. Protos. Arsenie Irimiea, starețul schitului, consideră că Sfânta Matrona însăși a ales pentru găzduire Schitul Darvari:

„Un mitropolit rus auzind de evlavia noastră către sfânta Matrona și văzând o fotografie cu paraclisul sfinților tămăduitori în care se afla și un baldachin mare cu icoana sfintei, a rămas foarte impresionat și s-a oferit să ne ofere un fragment din sfintele ei moaște”.

„Astfel socotim ca însăși sfânta Matrona a ales să vină aici”, a transmis protos. Arsenie Irimiea.

Se cunoaște despre Sf. Matrona că răspunde cu promptitudine la cererile credincioșilor. De aceea, suntem avertizați să fim atenți la ceea ce cerem.

Foto credit: Schitul Darvari
Foto credit: Schitul Darvari

„Rugăciunile în fața moaștelor ei primesc adesea răspunsuri rapide, aproape neașteptate. De aceea spun uneori, cu un fel de zâmbet duhovnicesc: trebuie să fii foarte atent ce ceri Sfintei Matrona. Pentru că ea împlinește repede și precis”, a adăugat protos. Arsenie Irimiea.

La Mănăstirea „Acoperământului Maicii Domnului” din Moscova, zeci de mii de oameni așteaptă zilnic, uneori chiar opt ore, pentru a se închina la racla Sfintei Matrona. Nu doar credincioșii ruși îi poartă evlavie, ci întreaga Ortodoxie o cinstește, datorită darului facerii de minuni și iubirii ei profunde și neclintite față de toți cei care vin la ea cu credință.

Mărturii

Aflat în pelerinaj, în anul 2008, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Rusia, protos. Arsenie Irimiea, starețul Schitului Darvari, mărturisește prima întâlnire pe care a avut-o cu Sfânta Matrona.

„Nu a fost o întâlnire obișnuită, ci una de taină, profundă și personală. M-am rugat atunci în fața sfintelor ei moaște, iar câteva cereri rostite doar în inima mea, cu emoție și încredere, s-au împlinit aproape imediat. Pentru mine a fost limpede: era vorba de o minune”, a declarat pentru Basilica.ro protos. Arsenie Irimiea.

Când îndoiala clatină inima omului cu privire la alegerile pe care creștinul trebuie să le facă în viață, sfinții devin mari mijlocitori între oameni și Dumnezeu. O minune s-a întâmplat și-n cazul părintelui stareț Arsenie Irimiea, încă de la prima rugăciune rostită către Sfânta Matrona.

„Erau cuvinte legate de drumul meu în viață, de mănăstirea pe care ar fi trebuit să o aleg, de direcția pe care să o urmez în lucrarea mea monahală, un semn discret, dar puternic, că Sfânta Matrona m-a primit și m-a îndrumat”, a transmis protos. Arsenie Irimiea.

Foto credit: Schitul Darvari
Foto credit: Schitul Darvari

O promisiune împlinită

Idealizarea din cărți a vieții monahale a avut drept urmare năzuința spre o viață tihnită de călugăr, departe de vâltoarea zgomotului lumii.

„Ani mai târziu, când s-a pus problema stabilirii mele la Schitul Darvari, în inima Bucureștiului, mă aflam într-o cumpănă. Din lecturile Părinților pustiei, ale Filocaliei și ale Patericului, îmi formasem o imagine despre viața monahală ca despre o existență retrasă, în isihie, departe de zarva lumii. Și aveam rezerve sincere – cum se poate trăi cu adevărat o viață monahală în centrul unui oraș?”, a transmis protos. Arsenie Irimiea.

„În acea perioadă de frământare, în liniștea inimii, am simțit din nou prezența Sfintei Matrona. Nu prin cuvinte exterioare, ci printr-o certitudine lăuntrică, ca o șoaptă de lumină: «Și eu am trăit în mijlocul orașului. Dacă te vei stabili acolo, voi veni și eu împreună cu tine.»”

„A fost o făgăduință duhovnicească, tainică. Mi-a dat curaj. Iar astăzi, privind înapoi, văd limpede că această promisiune s-a împlinit”.

Foto credit: Schitul Darvari
Foto credit: Schitul Darvari

Frânturi din viața Sf. Matrona

Sfânta Matrona din Moscova s-a născut în 1881 în satul Sebino, într-o familie de țărani evlavioși. Deși s-a născut oarbă, s-a dovedit încă din copilărie a fi un vas ales al harului lui Dumnezeu. La botez, s-a ridicat un nor de tămâie din cristelniță, iar pe pieptul ei se vedea un semn în formă de cruce. La vârsta de doar 6-7 ani vedea păcatele și gândurile oamenilor.

De-a lungul vieții, Sfânta Matrona a călătorit în locuri sfinte și a fost recunoscută ca o aleasă a lui Dumnezeu, Sfântul Ioan de Kronstadt numind-o „al optulea stâlp al Rusiei”.

La 17 ani a rămas imobilizată la pat, dar a continuat să primească oameni, rugându-se pentru ei, oferind sfaturi și mângâiere. A trăit în Moscova în condițiile grele ale comunismului, neînregistrată oficial pentru a evita arestarea, dar și-a continuat neîncetat lucrarea duhovnicească.

A primit credincioși până la moartea sa, în 1952, iar în 1998 moaștele sale au fost descoperite nestricate, răspândind bună mireasmă. A fost canonizată de Biserica Ortodoxă Rusă în 1999, iar cinstirea ei s-a extins în toată lumea ortodoxă, datorită nenumăratelor minuni săvârșite.

În anul 2019 i s-a dedicat un serial documentar denumit The Wonderworker Woman (Făcătoarea de minuni).

Foto credit: Basilica.ro
Foto credit: Basilica.ro

Gânduri de final

„Aceasta este, cred, taina harului ei: dragostea jertfelnică pentru oameni. Sfânta Matrona nu a căutat niciodată liniștea pentru ea însăși. Deși oarbă din naștere și suferindă, a primit neîncetat oameni, a mângâiat, a sfătuit, a purtat poverile altora”, a declarat protos. Arsenie Irimiea.

„Nu s-a retras niciodată pentru sine, ci a ars, asemenea unei lumânări, pentru aproapele. Cuvântul ei avea putere nu dintr-o învățătură livrescă, ci dintr-o credință vie, lucrătoare, hrănită de prezența lui Hristos. Ea a trăit în cetate, dar cu inima în cer”.

„Faptul că o părticică din sfintele ei moaște se află astăzi la Schitul Darvari este o minune în sine și o mângâiere mare pentru noi toți. Este ca și cum Sfânta ar fi ținut făgăduința făcută atunci, în taină: «Voi veni și eu împreună cu tine.» Și iată, a venit”, a conchis starețul Schitului Darvari.

Foto credit: Schitul Darvari


Știri recente