Schitul Bucova și-a sărbătorit hramul

Pentru credincioșii și viețuitorii Schitului Bucova din județul Caraș-Severin, ziua de 1 septembrie a fost una de îndoită sărbătoare. Pe lângă începutul noului an bisericesc, cinstit în întreaga Patriarhie Română, acest schit și-a sărbătorit hramul, fiind sub ocrotirea Sfântului Dionisie Exiguul, sărbătorit în fiecare an la 1 septembrie. Cu acest prilej delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți de pe Valea Bistrei, a săvârșit Sfânta Liturghie în altarul de vară al așezământului monahal, după cum aflăm de la Diac. Pavel Canea și Darius Herea. La final a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii așezământului trecuți la Domnul și a fost sfințită o icoană a Sfântului Dionisie Exiguul, adusă din Bucovina și care se află la intrarea în biserica schitului. La sfintele slujbe au participat autorități județene și locale, precum și numeroși credincioși. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

„Ne bucurăm că din încredințarea Preasfințitului Lucian, am săvârșit Sfânta Liturghie și am cinstit pe Sfântul Dionisie Exiguul alături de credincioșii care au venit în acest loc mirific, să se întâlnească cu Dumnezeu, loc unde obștea puțină la număr, încearcă să păstreze pe mai departe tradițiile monahismului, rugăciunea și munca”, a precizat părintele vicar Constantin Timiș.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel Mic sau Smerit, s-a născut în Scythia Minor între anii 460 și 470 și a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. S-a format în școlile și mănăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în mănăstire și a ajuns în Orient pentru a cunoaște mediul monahal din aceste părți. El a atras atenția multor cercetători, care l-au numit „erudit daco-roman”, sau „Dionisie Romanul”, o podoabă a Bisericii noastre strămoșești, totodată fiind considerat și părintele erei creștine și al dreptului bisericesc. A fost canonizat la data de 27 octombrie 2008 de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Schitul „Sfântul Dionisie Exiguul” din Bucova a fost înființat la data de 1 octombrie 2009, fiind primul așezământ monahal din Patriarhia Română închinat Sfântului Dionisie Exiguul. Acesta a fost ctitorit de către familia Ghiorghioni în memoria și veșnica pomenire a fiului său, Dionisie Claudiu Ghiorghioni, trecut prematur în lumea drepților. Schitul cuprinde biserica, construită în stil moldovenesc și târnosită la data de 1 septembrie 2010, de către Preasfințitul Părinte Lucian, precum și un corp de chilii și un altar de vară.

Comentarii Facebook


Știri recente